Saša Paunović: Gradonačelnici pod pritiskom biće tema Kongresa 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Na novembarskom plenarnom zasedanju Kongresa Saveta Evrope i na njenom predstavičkom telu Veću lokalnih vlasti „gradonačelnici pod pritiskom“ biće jedna od najvažnijih tema, kaže za Danas predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, koji je pismom o pritiscima na vlasti u opozicionim opštinama inicirao tu raspravu.

Nakon toga, na Paunovićev poziv, februara 2019. u Srbiji bi trebalo da bude održan novi sastanak Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope sa istom temom, koja se odnosi i na još neke zemlje.

Na nedavnom sastanku Komiteta u Istanbulu, kom je prisustvovao i Paunović, praktično je iskristalisana nova politička tema – postizborni prisci i ucene na opozicione gradonačalnike i odbornike u opozicionim opštinama i gradovima.

Savet Evrope i njegova tela do sada su prevashodno pratili izbore i izborne uslove i reagovali na nepravilnosti, a ispostavilo se da postizborni uslovi rada u opozicionim opštinama i gradovima postaju gorući problem.

– Prosto, vi možete biti izabrani u najlegalnijim uslovima, a posle izbora dođe neka mafija i tera ljude da glasaju kako ona hoće – plastično objašnjava predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović i kaže da taj problem detektovan i u Srbiji.

Osim pritiska na rad postojećih organa lokalnih vlasti, dodaje on, to dovodi i do novog problema: – LJudi prosto neće da se više kandiduju, neće da rizikuju torturu ako budu izabrani.

Savet Evrope će mimo najavljene rasprave pokušati da nađe mehanizme da se postizborni pritisci spreče, što nije lako pošto u razvijenim demokratijama takav problem ne postoji.

– U Francuskoj sigurno nikome ne bi palo napamet da batinama tera odbornika da glasa drugačije od svesti. Ako bi se takvim slučajem nešto tako desilo to bi hitno rešila pravna država, ali pitanje je je šta gde takve države nema?

Domaćini februarskom sastanku Komiteta za monitoring trebalo bi da budu Paraćin, Šabac i Čajetina koji su podržali Paunovićevu inicijativu da se obrati Komitetu Saveta Evrope, a moguće i još neka opština.

– Do tada bi mi unutar Srbije trebalo da priznamo da imamo taj problem i kako ćemo ga prevazići. Moramo prestati da se pravimo da je to deo folklora, preterivanje i lokalna tema, kako se sugeriše, već je reč reč o organizovanom pritisku centralnih vlasti koji se sprovodi na nedozvoljen način. Ako ne možemo da se usaglasimo ni u tome da taj očigledan problem postoji, potreban nam je neko ko može imati objektivno mišljenja, a to je nesumnjivo Savet Evrope – zaključuje Paunović.

Paunović je proletos pokrenuo inicijativu da se savetu za Evropu obrate čelnici opozicionih opština i gradova, što su podržali gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. Kako je saopšteno tada, povod za to obraćanje je organizovana kampanja predstavnika Srpske napredne stranke zbog koje malobrojne opozicione lokalne samouprave u Srbiji funkcionišu pod stalnim pritiscima“.

U pismu Opštine Paraćin Savetu Evrope kao dokazi navedena su ometanja rada skupštinskih zasedanja, fizički upadi poverenika SNS-a tokom sednica, ucenjivanje odbornika i funkcionera da napuste skupštinsku većinu i priključe se SNS-u pojedinačno ili kao alternativna politička opcija.

Uoči sastanka Komiteta, Paunović se susreo i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i dogovoreno je stvaranje radne grupe koja bi razmotrila prigovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari