Sekundarna mreža problem grejanja u Zrenjeninu 1Foto Zrenjaninskis ocijalni forum / sastanak o grejanju

Zašto postoje ozbiljne razlike u kvalitetu i ceni daljinskog grejanja u gradovima Srbije, zašto je teško isključiti se sa centralnog sistema i da li javna preduzeća, kakve su toplane, rade u interesu građana teme su o kojima se govorilo na tribini o grejanju u Zrenjaninu u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Ponovljeno je da je daljinsko grejanje u Zrenjaninu među najskupljima u zemlji. Inženjer Aleksandar Korovljev, poslanik DJB u lokalnom parlamentu, naveo je da centralno grejanje može da bude konkurentno .

-Da bi grejanje bilo isplativo glavni uslov je da se kroz mrežu trasportuje velika količina energije, što znači da na mreži treba da bude veliki broj priključaka. Transportni troškovi su veliki, toplana je bar kilometer udaljena od prvog naselja, pa zatim prazan hod do centra, pa prazan hod do nadvožnjaka i Bagljaša. To znači da sada, kada nema industrije, ima puno velikih troškova za Zrenjanince – objasnio je Aleksandar Korovljev.

Za razliku od Beograda, gde postoji 300.000 toplinskih priključaka i gde nije lako preći na tarifni sistem obračuna grejanja, Zrenjanin ima oko 7000 priključaka i ovde je na snazi tarifni obračun već nekoliko godina.

-Mislim da je veliki haos sa sekundarnom mrežom u Zrenjaninu, sa kotlarnicama u zgradama i gubitcima od preko 20 odsto u zgradama, što se odražava na račune građana. Kako to rešiti u siromašnom društvu, pitanje je jer se tu nalazi najveći broj gubitaka. Sem toga energetska efikasnost zgrada je mala i zato su računi za grejanje veliki, a u njima najmanji deo odlazi na grejanje a najveći na gubitak – kaže Korovljev.

Prema mišljenu Korovljeva, gradska Odluka o daljinskom grejanju u Zrenjaninu nije u skladu sa Zakonom, nju bi trebalo promeniti i ukinuti monopolski položaj Toplane U Zrenjaninskom socijalnom forumu kažu da im je cilj da mobilišu građane kako bi zajedničkim nastupom zaštitili svoje interese prema monopolskom, javnom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari