Seničić: Još nagovaramo osiguravajuće kuće da osiguravaju putovanja 1Foto: FoNet/PKV

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da je sada u poslovanju agencija veći problem od visokih cena polisa osiguranja to što osiguravajuće kuće ne daju ponude za polise osiguranja putovanja jer žele da izdaju iz tog posla.

On je za Betu rekao da je od 400 turističkih agencija u Srbiji ponudu za uslove osiguranja dobilo samo dvadesetak agencija.

„Osiguravajuća društva u Srbiji ostalim agencijama ne daju nikakve ponude, jednostavno ne uzimaju ih u obzir“, rekao je Seničić.

Dodao je da se zbog toga ne zna ni visina subvencije države koju bi agencije dobile kako bi im se olakšala kupovina polisa osiguranja.

Država je kao pomoć turističkim agencijama zbog pandemije virusa korona namenila 150 miliona dinara za subvencije polisa osiguranja, ali se još ne raspodeljuje jer se ne zna koliko će agencija prihvatiti ponudu osiguravajućih društava da bi nastavile da rade jer su polise uslov za licencu za poslovanje.

„I dalje pokušavamo da nagovorimo osiguravajuća društva da ne izlaze iz posla osiguranja putovanja“, rekao je Seničić.

Predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) Gordana Prodić rekla je da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije prošle nedelje izmenilo Pravilnik o vrsti, visini i uslovima garancija putovanja i napravilo drugačiju kategorizaciju Agencija, ali da u tome ima dosta nelogičnosti.

„Napravljene su loše proporcije između broja putnika koje usluži agencija i osigurane sume, pa je nelogično da osigurana suma za 10.000 putnika bude kao i za 50.000 ili 80.000 putnika“, rekla je Prodić.

Ona je rekla da je njena agencija „Travelino“ dobila ponudu jedne osiguravajuće kuće da za uslugu više od 10.000 putnika plati unapred polisu 18.000 evra, čime bi se osigurala suma od 400.000 evra, a uz to je potrebna i hipoteka u iznosu od 150 odsto od osigurane sume, odnosno u vrednosti 600.000 evra.

„U ponudi se ne navodi zašto se traži hipoteka kada se polisa plati u kešu i unapred i ko i pod kojim uslovima aktivira hipoteku“, rekla je Prodić.

U evropskim zemljama polisa osiguranja košta u zavisnosti od prometa ili se ocenjuje rizik svakog aranžmana“, rekla je Prodić.

Komercijalni direktor agencije „Plana turs“ Milan Vasić rekao je da čekaju ponudu osiguravajućih kuća.

„Nije jasno zašto traže hipoteku jer bi to značilo da agencije same sebi osiguravaju posao“, rekao je Vasić.

Direktor agencije „Sabra travel“ Vladimir Vlaho rekao je da su osiguravajuće kuće koje su do sada osiguravale putovanja pojedinim agencijama odustale od tog posla i uticale na druge da to isto urade.

„Zatražili smo ponudu kod druge kuće i čekamo odgovor“, rekao je Vlaho koji je i član Upravnog odbora JUTA-e.

Dodao je da počinje zimska turistička sezona, ali da ne mogu ništa da rade jer čekaju polisu za osiguranje putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari