SES će učestvovati u izradi budžeta za 2019. godinu 1Foto: Ljiljana Bukvić

Socijalno-ekonomski savet (SES) će učestvovati u izradi budžeta Srbije za 2019. godinu i u izradi nacrta zakona o kojima bi trebalo da dostavi mišljenje, rečeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u Vladi Srbije posle sednice SES.

„Ohrabruje nas što će socijalni partneri, a pre svega SES, imati priliku da učestvuju u izradi budžeta za 2019. godinu. Do sada je praksa bila da se SES samo informiše“, rekao je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i član SES Duško Vuković.

On je dodao da ih je ministar finansija Siniša Mali „uveravao da će, čim Vlada bude razmatrala fiskalnu strategiju za sledeću i narednih nekoliko godina, na dnevnom redu SES biti budžet“ i da će predstavnici poslodavaca i sindikata moći da iznesu strateške predloge za njegovu izradu.

Vuković je dodao da ih je Mali „uveravao“ da će o zakonima, koji su u delokrugu rada Ministarstva finansija, raspravljati SES i da će predastavnici sindikata i Unije poslodavaca Srbije učestvovati u izradi nacrta tih zakona.

Predsedavajući SES i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da je na sednici dogovoreno da socijalni partneri aktivno učestvuju u izradi nacrta zakona, a ne samo da daju mišljenje, kao i da se lokalnim socijalno-ekonomskim savetima pomogne da ojačaju.

On je izneo podatak da u Srbiji ima 18 registrovanih lokalnih socijalno-ekonomski saveta i da oni ne funkcionišu.

„Intencija svih socijalnih partnera je da se lokalni socijalno-ekonomski saveti ojačaju, da oni koji postoje funkcionišu mnogo bolje, a da se u gradovima u kojima ih nema formiraju“, rekao je Nenezić.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i član SES Zoran Stojiljković je kazao da im je obećano da će SES dobijati „značajnija sredstva“ za svoj rad.

On je na sednici informisao predstavnike Vlade i partnere da sindikat „Nezavisnost“ pokreće „narodnu inicijativu“ za stavljanje van snage zakona kojim su ograničene plate direktnim i indirektnim korisnicima budžeta.

Stojiljković je rekao da će se potpisi građana prikupljati od 3. do 10. jula u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, nisu povećane plate svima u javnom sektoru kojima su ovim zakonom smanjene.

„Uzeto je jednim potezom, a vraća se na kašičicu“, ocenio je Stojiljković.

On je rekao da, na primer, u „Pošti“ plate konstantno padaju, a preduzeće nije gubitnik i „solidne sume“ uplaćuje u državni budžet.

Vuković je rekao da SSSS podržava ukidanje ovog zakona.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije ocenio je da „mora da se prestane sa praksom da plate“ u javnom sektoru rastu više od rasta bruto domaćeg proizvoda.

Sednici SES prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar finansija Siniša Mali, ali nisu bili na konferenciji za novinare zato što su, kako je rečeno, „bili sprečeni“ zbog obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari