Sindikat Sloga: Sprema se otpuštanje u Filip Morisu? 1Ilustracija Foto: FI/Martin Rotovnik

Novim kolektivnim ugovorom u duvanskoj kompaniji Filip Moris u Nišu, koji se radi u strogoj tajnosti reprezentativnih sindikata i menadžmenta, sprema se otpuštanje 10 odsto radnika, saopšteno je danas iz Udruženih sindikata Srbije Sloga.

Na to, kako se navodi, ukazuje ubrzan rad i brisanje stavke u sadašnjem kolektivnom ugovoru koja se odnosi na zaštitu ljudi od ekonomskog viška, a koja neće više postojati u novom ugovoru kako bi se početkom 2019. godine otpustilo 10 odsto zaposlenih u toj kompaniji.

U pregovorima oko izrade novog kolektivnog ugovora učestvuju tri reprezentativna sindikata te kompanije: „Samostalni sindikat“,“ASNS“, i takozvani kućni sindikat sindikat „SDP FMS“.

Iako „Sloga Filip Moris“ nije reprezentativna i ima 10 odsto članstva među zaposlenima, ovoga puta sindikat nije konsultovan za mišljenje na predlog kolektivnog ugovora, što je praksa.

Smatramo da je to upravo zbog naše opravdano izražene sumnje na buduća otpuštanja radnika, navodi se u saopštenju, koje je potpisao Dejan Ilić, predsednik sindikata „Sloga Filip Moris“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari