Sindikat Sloga: Tisa Automotive priznala da šikanira i progoni sindikalce 1Foto: Sindikat Sloga

Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su danas da je mađarska kompanija „Tisa Automotive“ (Tisza) Senta priznala da je njeno rukovodstvo uzimalo izjave predstavnika tog sindikata zbog sumnji radnika da Sloga deluje nezakonito jer nema izabrane organe.

Sloga je nedavno ukazala da su predstavnice rukovodstva kompanije „Tisa Automotive“ nezakonito pozivale njihove aktiviste u kancelariju, uzimali im izjave, i o tome sačinjavali zapisnike u kojima su im postavljali pitanja o tome  da li su članovi sindikata.

Iz te kompanije saopštili su danas da Zakonom o radu ili drugim propisima nije regulisana procedura u kojoj se, u opisanom slučaju sumnje, proverava validnosti odluke o izboru predsednika i članova organa sindikata.

„Zbog evidentne sumnje da je dostavljena odluka o imenovanju predsednika, potpredsednika, sekretara i članova izvršnog odbora sačinjena tako što nije održana sednica Skupštine i nisu sprovedeni izbori za članove organa sindikata, poslodavac je bio primoran da održi sastanak sa zaposlenima koji su navodno izabrani“, saopštila je Tisa Automotive.

Priznanje kompanije da je na razgovor pozivala sindikalne aktiviste, po oceni Sloge je „javno priznanje krivičnog dela sprečavanja političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja“.

Sindikat Sloga navodi da će to priznanje kompanije „olakšati dokazivanje u pretkrivičnom postupku u kome se utvrđuje postojanje dela“.

„Međutim, nisu javnosti rekli, niti objasnili zašto su predsedniku našeg sindikata Saši Aleksiću onog trenutka kada im je dao Rešenje o osnivanju sindikata doneli otkaz ugovora o radu, a sekretarki sindikata upozorenje pred otkaz“, navodi sindikat Sloga.

Ovaj sindikat novodi da „niko nema pravo, a posebno poslodavac da izigrava ‘specijalnu
policiju’, isleđuje, uzima izjave na osnovu potkazivanja zaposlenih“.

„Predstavnici kompanije ‘Tisa Automotive’ treba da znaju da sindikat predstavlja organizaciju zaposlenih, a ne poslodavca, jer se osniva bez predhodnog odobrenja, u skladu sa svojim opštim aktom, a radi zaštite ekonomskih interesa svojih članova“, navodi se u saopštenju sindikata.

Kako se dodaje, sindikat na osnovu zakona ima autonomiju odlučivanja i biranja svojih predstavnika bez mešanja poslodavca, „jer je jasno da su poslodavac i sindikat dve potpuno dijametralne organizacije, gde je jednoj interes samo profit, a drugoj uslovi rada, radno vreme i visina zarade, što ne znači da između te dve organizacije ne može biti dobrog socijalnog dijaloga“.

„Udruženi sindikati Srbije Sloga danas su i pisanim putem obavestili nadležno Ministarsvo rada, ministarku i inspekciju, a pravni tim će nakon ovog skandaloznog saopštenja pokrenuti i odgovarajuće krivične prijave pred nadležnim organima i uputiti dopise međunarodnim organizacijama koje štite prava radnika“, navodi se u saopštenju sindikata.

Udruženi sindikati Srbije Sloga podsećaju da su prethodno obavestili javnost uz pisane dokaze da su predstavnice rukovodstva mađarske kompanije „Tisa Automotive“ nezakonito pozivale njihove aktiviste u kancelariju, uzimali im izjave, i o tome sačinjavali zapisnike u kojima su im postavljali pitanja o tome  da li su članovi sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari