Poslanici vlasti najavili podršku novim zaduženjima Srbije vrednim 700 miliona evra 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Poslanici skupštine Srbije najavili su da će u danu za glasanje podržati nova zaduženja Srbije , vredna oko 700 miliona evra, uz ocenu da je to nastavak uspešne ekonomske politike Vlade Srbije.

Samostalni poslanik Vladan Glišić jedini je najavio da će glasati protiv “koruptivnih sporazuma”, uz ocenu da Srbija danas nema skupštinu, već partijski kongres.

Obrazlažući sedam sporazuma, ministar finansija Siniša Mali naveo je da će sredstva od zajma biti usmerena na podršku u borbi protiv kovida-19, nabavku medicinske opreme, izgradnju laboratorija za testiranje, unapređenje takozvane zelene ekonomije i na izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u 60 lokalnih samouprava.

Mali je precizirao da je Sporazum između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj vredan 92 milione evra i da se njime obezbeđuju sredstva za nabavku dodatne medicinske opreme, a radiće se na obuci medicinskih radnika, za izgradnju regionalnih kovid laboratorija u KCV u Novom Sadu i u Kragujevcu.

Kada je reč o zakonu o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije, vrednog 200 miliona evra, taj zajam će se koristi za finansiranje javnog sektora, tačnije kako bi se pokrili uvećani troškovi za nabavku lekova i medicinske opreme.

Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije u vrednosti od 44,5 miliona evra obuhvata unapređenje efikasnosti u 28 zgrada.

Sa istom bankom napravljen je i sporazum kojim će se obezbediti sredstva da se u 60 opština unapredi kanalizaciona i vodovodna mreža.

Pred poslanicima je i sporazum o zajmu između Nemačke razvojne banke i Srbije za projekat rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u vrednosti od 30 miliona evra, kao i sporazum sa istom bankom vrednosti 20 miliona evra za sanaciju između 50 i 60 objekata javne namene širom zemlje.

Komentarišući predložena zaduženja Srbije poslanici vladajuće većine ocenili su da je to samo nastavak uspešne ekonomske politike Vlade Srbije i uspešnog rukovođenja krizom.

„Mi smo za borbu protiv kovida izdvojili više nego mnoge druge zemlje u svetu i Srbija je pokazala da može bolje i više od regiona“, rekao je Đorđe Dabić, ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe Aleksandar Vučić za našu decu.

Set predloženih sporazuma pohvalio je i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković jer su oni, kako je rekao, važni za razvoj projekata u lokalnim samouprava.

Kao i ranijih dana, on je apelovao na medicinske članove kriznog štaba da ne plaše više građane koronom, jer ni oni sami nemaju tačnu procenu o čemu se radi.

Podvukao je da je on lično počeo da se plaši dr Predraga Kona, čije prezime i počinje kao naziv virusa.

Branimir Jovanović, poslanik SDPS podržao je unapređenje sistema energetske efikasnosti i pohvalio ulaganje u borbu protiv širenja kovida.

Upkos raspravi o novim zaduženjima Srbije, poslanici vladajuće većine uglavnom su se bavili onima koji nisu u parlamentu, takozvanom bojkot opozicijom.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević optužio je opoziciju da želi da profitira na temi korone, jer nigde u svetu ne postoji opozicija koja radi protiv sopstvene države i sopstvenog narodabkakav je slučaj sa našom opozicijom, ali, kako je rekao, njih je zahvatio virus preživljavanja, straha i panike.

Poput starijih kolega iz Srpske napredne stranke i novopečeni poslanici u svojim prvim nastupima, praćeni burnim aplauzima, nisu odstupali od već utvrđene matrice da je za sve loše u zemlji kriv Đilas, Šolak i njihovi mediji koji sebe nazivaju nezavisnim.

Samostalni poslanik Vladan Glišić, jedini je najavio da za neke od predloženih sporazuma neće glasati, dok će što se nekih drugih sporazuma tiče biti protiv, jer ti zakoni u sebi nose elemente koruptivnosti.

On je zapitao i zbog čega se tako lako odričemo ruske vakcine i zašto i u toj sferi gubimo identitet.

„Jednog dana će se ljudi setiti kako ste gasali”, rekao je Glišić, a na njegovu opasku reagovao je minstar Mali upitavši da li je to advokat Glišić promenio zanimanje, napominjući da će predsednik Srbije za naše građane obezbediti najbolju vakcinu.

„Vi ste ministar jedne vladajuće većine koja je to zbog nenormalnih izbornih uslova, a ja sam, na žalost, jedini opozicioni predstavnik srpskog naroda u parlamentu koji više liči na partijski kongres nego na demokratsku skupštinu. I kao opozicioni poslanik obavezan sam da pričam o svemu važnom za građane. Ali za to imam samo pet minuta, jer imamo najnedemokratskiji poslovnik parlamenta“, rekao je Glišić.

I upravo ta opaska poslužila je šefu poslaničke grupe SNS Aleksandr Martinoviću da se obruši na Đilasa, Šolaka, Jugoslava Ćosića i sve ostale „medije koji su pod njihovom kontrolom”.

“Prebogati ĐIlas svakoga dana nam soli pamet kako ćemo vakcinama da otrujemo ljude, a da je na vlasti seo bi u avion i otišao u inostranstvo da se vakciniše. Bilo bi ga briga za građane Srbije i virus. Sram vas bilo, bitange i kriminalci . Sram vas bilo“, poručio je dr Martinović onima koji nisu u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari