Foto: FreeImages / Alessandro Paiva

Oni dodaju u saopštenju da to vide kao meru samoreklame privrednog rasta i punjenja budžeta koji se u najvećoj meri ogleda na merama opšte štednje na zaradama koja se sprovodi pod direktnim diktatom MMF.

“I posle ove odluke više od pola miliona zaposlenih građana, posebno onih u privatnom sektoru nastaviće da živi još bednije i siromašnije, budući da povećanje od 72 dinara dnevno za osam sati rada nije dovoljno ni za kupovinu jednog litra mleka dnevno”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim navodima, ako se u obzir uzmu i parametri da je u proteklom periodu od dve godine došlo do smanjenja zarada i penzija u javnom sektoru, ali i poskupljenja određenih životnih proizvoda i usluga, posebno mesa i struje, “vidimo da je ovo još jedan pokušaj neuspešne nivelacije između realnog i imaginarnog “boljitka” koji nam se svaki dan servira putem obraćanja premijera Srbije Aleksandra Vučića”.
 
“Ono šta nas kao sindikat posebno zabrinjava je pristanak reprezentativnih aktera Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, čelnika Saveza samostalnih sindikata i UGS Nezavisnost na aminovanje cene minimalca, jer će to u javnosti pojačati nepoverenje prema sindikatima kao institucijama zaštite radnika, što će dovesti i do povećanja stepena eksploatacije radnika od strane poslodavaca. Iskreno se nadamo da će unutar tih sindikata doći do preispitivanja članstva o dugogodišnjoj ulozi statiranja njihovih čelnika u nečemu što se zove socijalni dijalog i što bi trebalo da pretpostavi zaštitu interesa radnika, njihovog ekonomskog i socijalnog standarda”, navodi se u saopštenju Sloge.

Vlada će podržati povećanje minimalne cene rada sa 121 dinar po satu na 130, rekao je juče predsednik vlade Aleksandar Vučić.