Sloga: NBS da spreči pljačku građana kamatama na moratorijum 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozivaju guvernerku Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanku Tabaković da odmah interveniše kod banaka koje su imale moratorijum na kredite tokom tri meseca vanrednog stanja zbog pandemije virusa Korona i resetuje ih na dogovor pre početka moratorijuma koji je dogovoren sa NBS.

Kako navode u saopštenju, NBS je tada tvrdila da moratorijum neće stvoriti nikakve dodatne troškove za klijenta, što je i prezentovala na nekakvom primeru na svom sajtu koji je bio primamljiv, a što se sada uspostavilo da je bila velika obmana građana igrom brojki u korist bankarskog lobija.

„Kako smo obavešteni od naših članova sindikata, pojedine banke su na rate kredita povećale bezobrazno veliku kamatu, posebno za stambene kredite, uz nepristojnu ponudu da klijenti nastave dalju otplatu kredita uvećanog za kamatu koja je obračunata za poslednja tri meseca, ili da ostatak duga sa sve kamatom izmire odjednom. To nije moratorijum, to je ucena, to je guvernerko Tabaković bankarsko lešinarenje nad građanima Srbije, koji zbog još uvek nedefinisanih posledica pandemije po ekonomiju i dalje strepe za svoja radna mesta“, ocenjuju iz Sloge.

Međutim, oni naglašavaju da je ovo i nastavak kontinuirane obmane građana Srbije, jer se godinama unazad uz podršku NBS bezočno pljačkaju najskupljim kreditima i bankarskim uslugama koje su najveće u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari