Smanjena kamatna stopa 1Foto: Bojan Cvejić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da
referentnu kamatnu stopu smanji na nivo od 3,75 odsto.

Izvršni odbor je imao u vidu da je tekuća inflacija niža, kao i da je srednjoročna avgustovska projekcija inflacije niža u odnosu na majsku projekciju, kako za ovu, tako i za narednu godinu, navodi se u saopštenju.

Niska i stabilna bazna inflacija na nivou od oko dva odsto međugodišnje, koja se u julu spustila na 1,7 odsto, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede unutar granica cilja, ukazuju na to da su inflatorni pritisci i dalje niski. Fiskalna kretanja od početka godine znatno su povoljnija od očekivanih, uz ostvaren suficit na konsolidovanom nivou od oko 2,1 odsto bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini godine.

Izvršni odbor NBS očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja od tri plus-minus 1,5 odsto.Smanjenjem referentne kamatne stope u uslovima niskih inflatornih pritisaka, NBS pruža dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. oktobra, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari