Specijaliteti i netaknuta priroda mamac za turiste 1Foto: Z. Panić

Da je Stara planina mesto koje treba svakako posetiti svedoči i velika poseta turista u vreme pandemije koji su, osim poznatih pirotskih specijaliteta pirotskog kačkavalja, peglane kobasice i staroplaninskog jagnjeta, mogli da uživaju i u lepotama ovog kraja.

Posebno su turistima bila interesantna staroplaninska sela, gostoprimljivi domaćini, netaknuta priroda i lepote Parka prirode Stara planina.

„Oduševljeni smo. Videli smo kameno selo Gostuša, ali i vodopade u ataru sela Dojkinci. Poseban utisak ostavila je Pećinska crkva koju smo posetili. Jedan dan smo iskoristili za posetu lokalitetu Slavinjsko grlo / Rosomački lonci. Divna, divna priroda i slika ovog kraja i naše Srbije“, kaže Dragana Jovanović, koja je tokom pandemije posetila ovaj kraj.

Prošlogodišnja turistička sezona na Staroj planini, prema ocenama Turističke organizacije Pirot, ostaće upamćena kao rekordna.

„Iako još uvek nemamo gotove podatke, Pirot, pirotski kraj i Staru planiunu je tokom prošle godine posetilo nekoliko hiljada turista, uglavnom iz Srbije koji su uživali u lepotama Parka prirode Stara planina. Stara planina je bila jedna od od tri najposećenije destinacije u Srbiji, a posebno je bila interesantna mlađim generacijama“, kaže za Danas direktor ToP Bratislav Zlatkov.

Prema njegovim rečima, posetiocima na Staroj planini je od turističkih proizvoda najinteresantniji aktivni odmor (pešačenje, planinarenje, biciklizam).

„Imamo više od 300 kilometara obeleženih staza za pešačenje i biciklizam. Osim toga, nudimo boravak na selu, programe obilaska brojnih vodopada i crkava i manastira, lovni i ribolovni turizam. Tu su i kanjoni, klisure, pećine. Najposećeniji lokaliteti bili su vidikovac Kozji kamen, geomorfološki fenomen Slavinjsko grlo, Pećinska crkva Svetih apostola Petra i Pavla u selu Rsovci u kojoj je freska ćelavog Isusa, jedinstvena u svetu, potom vodopad Tupavica, Zavojsko jezero, kanjon reke Temštice, kanjon Vladikine ploče, specijalni rezervat prirode Jerma, strogi rezervati prirode Kopren, Arbinje, Ponor i dr“, kaže Zlatkov.

U selu Dojkinci Sportsko-rekreativni centar bio je pun gostiju tokom leta i jeseni, kaže Zlatkov.

„Zahvaljujući obnovi stare karaule koja je postala najmoderniji Planinarski dom u Srbiji, potpuno smo otvorili jedan od najlepših delova Stare planine kao i selo Dojkinci i sela u gornjem Visoku. Na Staroj planini imamo oko 300 ležajeva. To je pravo mesto za odmor i uživanje. Turistima nudimo i brojne lokalne specijalitete“, dodaje on.

U selu Gostuša, udaljenom od Pirota tridesetak kilometara, koga zbog kamenih krovova i autentične arhitekture kuća od kamena, drveta i zemlje, zovu kamenim, tokom leta boravio je veliki broj turista iz cele Srbije u pet kategorisanih seoskih kuća.

Projekat zaštite sela Gostuša pod nazivom Oživljavanje kamenog sela je dobitnik nagrade Evropa Nostra i gran-prija EU za 2016, za zaštitu sela kao nepokretnog kulturnog dobra i očuvanja autentične građe kuća.

I za boravak u kamenom selu vlada veliko interesovanje.

Božana i Dragan Vidanović godinama se bave seoskim turizmom i imaju pet ležajeva u Gostuši.

„Zaista je bilo veliko interesovanje turista iz gotovo cele Srbije. Imali smo oko 300 gostiju iz Beograda, Niša, Kragujevca, Pančeva… Sa našim gostima smo u šali svi zajedno konstatovali da ako može da se uopšte kaže da je nešto lepo donela ova pandemija, to je da su građani Srbije mogli da upoznaju svoju zemlju, njene lepote, ljude i običaje. Osim smeštaja, našim gostima sam spremala i poznate specijalitete. Mesila im hleb u vurnji, pravila pite i pogače, kuvala sarmu i pasulj, nudila staroplaninski ovčiji sir i mleko. Zadovoljni su odlazili iz sela uz poruku da će opet doći jer im se dopao boravak u kamenom selu“, kaže Božana Vidanović.

Subvencije za razvoj turizma

Minulu godinu obeležilo i veliko interesovanje turista za boravak na Staroj planini, Pirotu i okolini. Na Sajmu peglane kobasice u januaru prošle godine imali smo više od 10.000 posetilaca, potom je sve korona presekla i do maja i juna je vladalo zatišje, a onda došlo so ekspanzije turista. Veliki broj turista je boravio u selima i oživeo je seoski turizam. To je nešto što nismo očekivali. U ovoj godini ćemo imati fond iz gradskog budžeta kako bi motivisali građane da ulažu u obnovu kuća i bave se seoskim turizmom. Reč je o subvencijama u ukupnom iznosu od tri miliona dinara koje seoskim turističkim gazdinstavima treba da omoguće da poboljšaju svoju turisticku ponudu – kaže za Danas gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari