Opštinsko veće Čajetine usvojilo je zaključak kojim se od Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda traži odlaganje privatizacije preduzeća Zlatiborturist zbog, kako je navedeno, nerešenih imovinskih odnosa. Agencija za privatizaciju i Akcijski fond, zakazali su aukciju za 13. jun i najavili prodaju 43,7 odsto manjinskog državnog kapitala po početnoj ceni od 37.

Opštinsko veće Čajetine usvojilo je zaključak kojim se od Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda traži odlaganje privatizacije preduzeća Zlatiborturist zbog, kako je navedeno, nerešenih imovinskih odnosa. Agencija za privatizaciju i Akcijski fond, zakazali su aukciju za 13. jun i najavili prodaju 43,7 odsto manjinskog državnog kapitala po početnoj ceni od 37.830.964 dinara. Vlasnici tog kapitala su Akcijski fond sa 33,75 odsto. Fond za penzijsko i invalisko osiguranje Srbije (10 odsto), dok je većinski deo kapitala u vlasništvu 223 bivša i sadašnja radnika. Najavljena je prodaja izuzetno vrednog turističko-ugostiteljskog kompleksa Kraljevi konaci, sa 23 apartmana od 1.015 kvadratnih metara, restorana Jezero površine 348 kvadtara i administrativnog prostora od 405 kvadratnih metara. Preduzeće je korisnik i 13,5 hektara zemljišta.
– Nekada su se opštinsko JKP Zlatibor i Zlatiborturist udružili, pa je kasnije Zlatiborturist osnovao deoničarsko društvo, potom akcionarsko, a deo sadašnjeg zemljišta bez naknade koristi preduzeće Zlatiborturist. Opština insistira da joj se vrati zemljište, kako bi ostvarila deo prihoda od privatizacije. S druge strane, ulaganjima iz opštinskog budžeta u infrastrukturno opremanje zemljišta, lokalna samouprava je povećala vrednost nekretnina i građevinskog zemljišta – kaže za Danas Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, dodavši da od najavljenog načina privatizacije lokalna samouprava ne bi imala nikakvih prihoda, već bi on bio uplaćen u republički budžet.
Stamatović ističe da je sporno četiri do pet hektara građevinskog zemljišta u prvoj zoni, koje uključuje vodenu površinu jezera, šetalište, vodeni tok i prateće objekte u centru Zlatibora. On tvrdi da se tržišna cena ara zemljišta kreće i do 50.000 evra, pa je lako izračunati za koliko bi opština mogla da bude zakinuta, ako se privatizacija ne odloži do rešenja imovinskog spora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari