Nova planska praksa ukazuje na neregularnost: Širenje apetita “Beograda na vodi” je otimanje zemljišta od građana 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Stručna organizacija Nova planska praksa skreće pažnju javnosti na, kako navode u saopštenju, „podvaljivanje drastičnog širenja apetita “Beograda na vodi” kao “izmena i dopuna” planskog dokumenta.

– Širenje obuhvata plana sa 177 ha na 500 ha, sa “samo” Savskog amfiteatra na teritorije opština Stari grad, Savski venac, Novi Beograd i Čukarica, nisu i ne mogu biti “izmene i dopune” plana – ukazuju iz organizacije Nova planska praksa.

Međutim, dodaju oni, izrada novog plana, nasuprot „izmenama“ postojećeg, zahtevala bi dužu i komplikovaniju proceduru za investitora, posebno zbog toga što se važeći lex specialis za potrebe eksproprijacije ne bi odnosio na zemljište van Savskog amfiteatra koje je obuhvaćeno važećim prostornim planom za projekat Beograd na vodi.

Nova planska praksa
Foto: Nova planska praksa

Podsećamo, lex specialis je poseban zakon donet 2015. godine kojim je, isključivo za potrebe projekta Beograd na vodi, omogućena eksproprijacija zemljišta sa ciljem zarade privatnog investitora, suprotno odredbama Zakona o eksproprijaciji.

– Odluka Vlade (u tehničkom mandatu!) o proširenju obuhvata projekta “Beograd na vodi” kroz mehanizam izmena i dopuna planskog dokumenta predstavlja svojevrsnu „prečicu“ u zamahu otimanja građevinskog zemljišta od građana – zaključuju iz organizacije Nova planska praksa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari