Srbija na 84. mestu na Indeksu ekonomskih sloboda 1Foto: Bojan Cvejić

Skor Srbije na novom izdanju Indeksa ekonomskih sloboda u svetu iznosi 6,85 što je gotovo jednako prošlogodišnjem rezultatu. Kako su neke zemlje pogoršale svoj rezultat Srbija je na rang listi napredovala sa prošlogodišnjeg 89. na sadašnje 84. mesto.

Kako je saopštio Libertarijanski klub LIBEK, Srbija se i dalje nalazi na začelju Evrope po nivou ekonomskih sloboda.

Hong Kong i Singapur se nalaze na vrhu i ovogodišnjeg Indeksa, a prate ih redom Novi Zeland, Švajcarska, Irska, Sjedinjene Američke države, Gruzija, Mauricijus, Velika Britanija, Australija i Kanada.

Deset najlošije rangiranih zemalja su Sudan, Gvineja Bisao, Angola, Centralnoafrička Republika, Republika Kongo, Sirija, Alžir, Argentija, Libija i poslednja Venecuela. Severna Koreaj i Kuba nisu rangirane zbog nedostupnosti podataka.

Druge značajne zemlje kotirane su: Nemačka (20. mesto), Japan (41), Francuska (57), Rusija (87) i Kina (108).

Libek navodi da je ukupan skor Srbije iznosi 6,85 što je malo bolje od prošlogodišnjeg rezultatu od 6,72 i nešto niže od svetskog proseka. Lošije od Srbije u regionu rangirane su jedino Moldavija, Bosna i Hercegovina, Ruska Federacija.

“Srbija i dalje ima veoma loše rezultate u oblasti vladavine prava, koja je kamen temeljac tržišne privrede, pre svega su loše ocenjeni nezavisnost sudstva, nepristrasnost u sudskom postupku, te poštovanje imovinskih prava i izvršenje ugovora usled sporih i skupih sudskih procedura. Jako nizak nivo investicija u poređenju sa drugim zemljama u tranziciji uopšte ne čudi imajući u vidu ovakvo stanje, koje potvrđuju i drugi specijalizovani međunarodni indeksi: u zemlji u kojoj privatna imovina nije sigurna postoje manji podsticaji za investiranjem”, ističe se u saopštenju Libeka.

Stoga, dodaju, glavni trenutni problemi srpske ekonomije – nizak nivo investicija, niska stopa ekonomskog rasta, kao i visoka stopa nezaposlenosti – pre svega treba da se rešavaju reformama u oblasti pravosuđa, koje mora postati nezavisno od vansudskih uticaja.

U oblastima gde je Srbija relativno visoko kotirana, kao što je Sloboda u međunarodnoj trgovini, ostaje niz problema koji negativno utiču na nivo sloboda: Srbija je još uvek izvan STO (kao jedina evropska zemlja uz BiH i Belorusiju) dok propisi koji se tiču tehničkih standarda još uvek nisu u skladu sa evropskih pravilima, a carinska uprava koristi zastarela tehnička rešenja, uz brojne spore procedure.

Indeks ekonomskih sloboda u svetu (Economic Freedom in the World) objavljuje Frejzer institut (Fraser Institute) iz Kanade. Kako se navodi u samom Indeksu, on meri ,,nivo do koga je zaštićena pošteno stečena imovina i koliko su pojedinci uključeni u dobrovoljne transakcije’’. Libek je od 2016. nacionalni partner Frejzer instituta u Srbiji i član Mreže za ekonomske slobode, te ima ulogu nacionalnog izdavača ove publikacije.

Celokupan izveštaj možete pronaći na www.fraserinstitute.org/economic-freedom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari