Foto: Bojan Cvejić

Kako je saopštio Libertarijanski klub LIBEK, Srbija se i dalje nalazi na začelju Evrope po nivou ekonomskih sloboda.

Hong Kong i Singapur se nalaze na vrhu i ovogodišnjeg Indeksa, a prate ih redom Novi Zeland, Švajcarska, Irska, Sjedinjene Američke države, Gruzija, Mauricijus, Velika Britanija, Australija i Kanada.

Deset najlošije rangiranih zemalja su Sudan, Gvineja Bisao, Angola, Centralnoafrička Republika, Republika Kongo, Sirija, Alžir, Argentija, Libija i poslednja Venecuela. Severna Koreaj i Kuba nisu rangirane zbog nedostupnosti podataka.

Druge značajne zemlje kotirane su: Nemačka (20. mesto), Japan (41), Francuska (57), Rusija (87) i Kina (108).

Libek navodi da je ukupan skor Srbije iznosi 6,85 što je malo bolje od prošlogodišnjeg rezultatu od 6,72 i nešto niže od svetskog proseka. Lošije od Srbije u regionu rangirane su jedino Moldavija, Bosna i Hercegovina, Ruska Federacija.

“Srbija i dalje ima veoma loše rezultate u oblasti vladavine prava, koja je kamen temeljac tržišne privrede, pre svega su loše ocenjeni nezavisnost sudstva, nepristrasnost u sudskom postupku, te poštovanje imovinskih prava i izvršenje ugovora usled sporih i skupih sudskih procedura. Jako nizak nivo investicija u poređenju sa drugim zemljama u tranziciji uopšte ne čudi imajući u vidu ovakvo stanje, koje potvrđuju i drugi specijalizovani međunarodni indeksi: u zemlji u kojoj privatna imovina nije sigurna postoje manji podsticaji za investiranjem”, ističe se u saopštenju Libeka.

Stoga, dodaju, glavni trenutni problemi srpske ekonomije – nizak nivo investicija, niska stopa ekonomskog rasta, kao i visoka stopa nezaposlenosti – pre svega treba da se rešavaju reformama u oblasti pravosuđa, koje mora postati nezavisno od vansudskih uticaja.

U oblastima gde je Srbija relativno visoko kotirana, kao što je Sloboda u međunarodnoj trgovini, ostaje niz problema koji negativno utiču na nivo sloboda: Srbija je još uvek izvan STO (kao jedina evropska zemlja uz BiH i Belorusiju) dok propisi koji se tiču tehničkih standarda još uvek nisu u skladu sa evropskih pravilima, a carinska uprava koristi zastarela tehnička rešenja, uz brojne spore procedure.

Indeks ekonomskih sloboda u svetu (Economic Freedom in the World) objavljuje Frejzer institut (Fraser Institute) iz Kanade. Kako se navodi u samom Indeksu, on meri ,,nivo do koga je zaštićena pošteno stečena imovina i koliko su pojedinci uključeni u dobrovoljne transakcije’’. Libek je od 2016. nacionalni partner Frejzer instituta u Srbiji i član Mreže za ekonomske slobode, te ima ulogu nacionalnog izdavača ove publikacije.

Celokupan izveštaj možete pronaći na www.fraserinstitute.org/economic-freedom