Srbija poslednja u regionu po broju tržnih centara 1

U poređenju sa državama u regionu, Srbija ima najmanji broj modernih tržnih centara. Kada se uporede Beograd i Sofija, koji imaju približno isti broj stanovnika, kao i prosek zarade, vidi se da naša prestonica u velikoj meri zaostaje za glavnim gradom Bugarske.

Prema rečima Nebojše Nešovanovića iz kompanije JLL, srpska prestonica, u kojoj živi oko 1,7 miliona stanovnika ima samo četiri tržna centra, dok je u Sofiji, koja ima 1,4 miliona stanovnika, otvoreno čak osam modernih šoping molova. Objašnjavajući u čemu je problem Nešovanović ističe da nedostatak poslovnog prostora u Srbiji diktira visoke cene zakupa lokala koje su ubedljivo najviše u čitavom regionu.

– U Beogradu, cene rentiranja lokala u tržnim centrima mogu ići i do 60 evra po metru kvadratnom (zavisno od kvadrature lokala), dok zakup poslovnog prostora u prometnim ulicama iznosi čak 80 evra po kvadratu. Kada je reč o Sofiji, mesečna cena rentiranja lokala u tržnim centrima je 21 evro po metru kvadratnom, dok se rentiranje lokala u prometnim ulicama kreće od 40 do 50 evra – kaže Nešovanović.

Tako velika razlika u ceni zakupa poslovnog prostora ne čudi, s obzirom na to da je po broju modernih tržnih centara Srbija ubedljivo na poslednjem mestu u regionu.

– Rešenje leži u izgradnji novih tržnih centara i šoping zona koje će ponuditi prostor po prihvatljivijim cenama. Očekujemo da u narednih 12 meseci u Srbiji krene izgradnja prodajnih objekata vrednih milijardu evra, što bi u velikoj meri poboljšalo trenutnu sliku prodajnog prostora kako u glavnom gradu, tako i u čitavoj zemlji – zaključuje Nešovanović.

Najbolji odnos broja tržnih centara po broju sanovnika ima LJubljana, zatim Zagreb, Sofija i na kraju Beograd.

TABELA

Odnos broja tržnih centara i broja stanovnika

Grad – Broj – stanovnika – Broj tržnih centara – 1TC na broj stanovnika

LJubljana – 275.000 – 3 – 91.667

Zagreb – 1.200.000 – 8 – 150.000

Sofija – 1.400.000 – 8 – 175.000

Beograd – 1.700.000 – 4 – 425.000

Izvor: Kompanija JLL Srbija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari