Srbija potpisala Memorandum o razumevanju sa Svetskim ekonomskim forumom 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i direktorka Svetskog ekonomskog foruma za Evropu i Evroaziju, Martina Larkin, potpisale su danas Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i Svetskog ekonomskog foruma.

Kako se navodi u saopštenju, potpisivanje ovog memoranduma rezultat je niza zajedničkih inicijativa Vlade Srbije, kao i predsednika Aleksandra Vučića, sa Svetskim ekonomskim forumom i potvrda vizije koju dele Vlada i ova prestižna međunarodna organizacija, a čiji fokus je budućnost i razvojne šanse koje pruža četvrta industrijska revolucija.

Srbija je tako postala jedina zemlja u regionu koja je potpisala direktni Memorandum o razumevanju sa Svetskim ekonomskim forumom što govori o pažnji koju Svetski ekonomski forum pruža Srbiji i prepoznavanju potencijala Srbijeod privrede, preko obrazovanja, do nauke i inovacija.

Brnabić je istakla da potpisivanjem ovog memoranduma Srbija dobija još jednog pouzdanog partnera u razvoju preduzetništva, podsticanju inovacija i ekonomije zasnovane na znanju dok je Svetski ekonomski forum dobio značajnog partnera u ovom delu Evrope. Srbija je na ovaj način dobila još jednu potvrdu za ekonomske reforme koje je sprovela u prethodnom periodu.

Rezultati naše saradnje biće vidljivi u čitavom regionu, ne samo u Srbiji, jer planiramo nekoliko velikih regionalnih inicijativa, poput formiranja Centra za četvrtu industrijsku revoluciju, organizacije regionalnog Samita jugoistočne Evrope u 2019. godini, uspostavljanje Saveta za konkurentnost Zapadnog Balkana i saradnju sa centrom za bezbednost na internetu Svetskog ekonomskog foruma, navela je premijerka.

Ovo je potvrda koliko Vlada Srbije gleda u budućnost i radi na tome da stvori uslove za razvoj i napredak koje nijedna generacija do sada nije imala, izjavila je Brnabić, koja je član grupeNovi lideri za Evropu“ u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Izražavajući uverenje da će ovaj memorandum pomoći razvoj celog regiona, ona je izjavila: Razgovaraćemo o nauci i kako da zajedno sa Svetskim ekonomskim forumom radimo na tome da se Zapadni Balkan brže razvija i da modernizujemo ekonomiju, jačamo saradnju i stabilnost, jer bez stabilnog regiona nema ni pojedinačne stabilnosti ni ekonomskog razvoja, zaključila je Brnabić.

Direktorka Svetskog ekonomskog foruma za Evropu i Evroaziju Martina Larkin izjavila je da je primetan ekonomski napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnom periodu.Srbija je pokazala i sav potencijal za svoj dalji razvoj i što je još važnije, pokazala je da ima potencijala da bude katalizator napretka u čitavom regionu. Podržavamo okrenutost Srbije ka modernim tehnologijama i želim da zahvalim lično predsednici Vlade Ani Brnabić na njenom trudu i zalaganju za potpisivanje ovog sporazuma“, istakla je Larkin.

Svetski ekonomski forum predstavlja međunarodnu neprofitnu organizaciju, koja još od 1971. godine okuplja donosioce odluka koji utiču na svetske ekonomske trendove i analizira strategije u vezi sa najaktuelnijim političkim, ekonomskim, društvenim i bezbednosnim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari