SSP: Podnećemo prijave protiv Vladine radne grupe zbog nameštenog tendera za Moravski koridor 1Foto: Stranka slobode i pravde

Tvrdnju Stranke slobode i pravde (SSP) da je u pitanju namešten posao i da je raspisivanje tendera za izgradnju tzv. Moravskog koridora farsa, danas je potvrdila Radna grupa Vlade Srbije konstatacijom da se kao jedini ponuđač za taj projekat pojavio konzorcijum Behtel-Enka. 

SSP će podneti prijave protiv svih članova Vladine radne grupe za izbor izvođača radova na tzv. Moravskom koridoru, pošto su učestvovali u organizaciji nameštenog tendera za unapred poznatog izvođača, američko-turski konzorcijum Behtel-Enka i time grubo prekršili odredbe Zakona o javnim nabavkama, navodi se u saoptenju ove stranke.

Nakon što je Vučić u februaru 2017. formirao radnu grupu za pripremu komercijalnog ugovora za izgradnju Moravskog koridora upravo sa konzorcijumom Bechtel-Enka, u oktobru 2018. godine ministarka Mihajlović potpisala Memorandum o razumevanju sa ovim izvođačem, a Vučić u martu 2019. na sastanku sa predstavnicima Bechtel-Enka i finansijera projekta najavio početak radova u trećem kvartalu 2019. godine, bilo je jasno ko će izvoditi radove, a da je tender samo farsa. Činjenica da su planirani troškovi igradnje 500 miliona evra iz 2012. godine porasli na 800 miliona evra, najbolje govori o razmerama štete koju će realizacija ovog projekta imati za građane Srbije.

SSP zahteva od nadležnih institucija da se ponište svi tajni dilovi u vezi sa izgradnjom infrastrukturnih projekata, da se ponovo preispita opravdanost izgradnje auto-puta punog profila na deonici Pojate-Preljina i da se u konkurentskom postupku izabere najpovoljniji izvođač radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari