SSS Kragujevca traži ocenu ustavnosti zakona o platama u javnom sektoru 1Kragujevac Foto: Milan Nikić

Savez samostalnih sindikata Kragujevca obratio se danas Ustavnom sudu Srbije i zatražio “ocenu ustavnosti i zakonitosti odredaba člana 4. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama”.

Inicijativa je, napominju u kragujevačkom SSS, pokrenuta za nahtev sindikalne organizacije gradske uprave Kragujevca , koji se (zahtev) “odnosi na oko 450.000 zaposlenih u organima i javnim službama države Srbije.”

Osporenom odredbom člana 4. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, ističe se u sindikalnoj inicijativi Ustavnom sudu, odredjeno je da “koeficijent izražava  složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu”.

Koeficijent, dodaje se, “sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora”.

-Navedene odredbe člana 4. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama nisu u saglasnosti sa članovima 23., 60.i 194. Ustava Republike Srbije i Konvencijom 131. Medjunarodne organizacije rada o utvrdjivanju minulih plata, navodi se u inicijativu SSS Kragujevca. Pojašnjava se, pritom, da je “svrha inicijative da se i zaposlenima u državnim organima i javnim službama obezbedi pravo na regrese za godišnji odmor i naknada za ishranu tokom rada, koji su, navodno, sadržani u koeficijentima za obračun zarada”.

-Pravni stručnjaci koje je naš sindikat angažovao, nesumnjivo su dokazali da regres za godišnji odmor i naknada za ishranu tokom rada nisu uključeni u koeficijent.

Ocenili su da – ukoliko bi sporna davanja bila uključena u koeficijent bez definisanja njihovog iznosa – radnik tada ne bi znao kolika je njegova naknada za rad, tvrde u Savezu samostalnih sindikata Kragujevca i traže od Ustavnog suda da navedeni zakon proglasi “suprotnim Ustavu Republike Srbije”.                                      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari