Šta će biti sa radnicima u pogonu Vaker Nojsena? 1Foto: Pixabay/ MichaelGaida (Ilustracija)

Najpoznatiji domaći proizvođač nameštaja, kompanija Forma ideale iz Kragujevca, upravo je, saznaje naš list, izlicitirala kupovinu kragujevačke fabrike Metal sistemi koja je do sredine 2015, odnosno do pokretanje stečajnog postupka, proizvodila galove lance i procesnu opremu.

Forma ideale Metal sisteme kupuje kao pravno lice, što znači kompletno preduzeće, a ne pojedine delove ili opremu kako se najčešće prodaju firme u stečaju. Fabrika je prodata na prvoj licitaciji, po početnoj ceni od oko 4,7 miliona evra, jer Forma ideale, iako jedini učesnik, nije čekala drugi ili treći krug prodaje na kojima bi cena, prema važećim propisima, bila manja i do milion evra.

To što je proizvođač nameštaja kupio firmu iz metalskog kompleksa za, kako se ovde procenjuje, poprilično „velike novce“, nagoni na razmišljanje o pravim motivima kupca. On se, međutim, kao ni država koja je većinski poverilac, ne oglašavaju, što ostavlja poprilično veliki prostor za špekulacije o stvarnim namerama kompanije Forme ideale.

Preovlađuju procene da će Forma ideale kupljene pogone i poslovni prostor na lokaciji nekadašnje kragujevačke Industrije „Filip Kljajić“, gde su izrađivani galovi lanci i onaj u krugu Zastave gde je procesna oprema, da pretvori u magacine i izložbene salone. Tim pre što je fabrički krug bivše Industrije „Filip Kljajić“ lociran u staroj Industrijskoj zoni, koja je danas praktično deo šireg kragujevačkog gradskog jezgra.

Ima, međutim, i onih koji smatraju da je bez obzira na stečaj, nelogično da se jedna takva fabrika pretvori u magacinski prostor, jer je u adaptaciju i opremanje pogona koji se prostiru na više hektara, ne tako davno uloženo više od deset miliona evra.

Javnost takođe intrigira nepoznanica vezana za dalju sudbinu ogranka nemačko-austrijskog konzorcijuma Vaker Nojsen u Kragujevcu koji u zakupljenom pogonu Metal sistema proizvodi delove za građevinske mašine i na tom proizvodnom programu zapošljava oko 250 kragujevačkih metalaca. Da li je prodajom Metal sistema doveden u pitanje o(p)stanak Vaker Nojsena, pitanja su bez odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari