Šta se krije iza licitacije u Zrenjaninu? 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Državno poljoprivredno zemljište u Zrenjaninu biće prvi put ponuđeno i na 10 godina, prema dokumentaciji koju je lokalna samouprava pripremila za ovaj postupak. 

To je potpuna novina u odnosu na dosadašnju praksu da se zemlja izdaje na jednu godinu. Odluku da se licitacija održi uprkos vanrednom stanju donela je, prema tim istim dokumentima Gradske uprave, Skupština grada 18. marta a gradonačelnik nije potpisao tu odluku na dokumentu koji je datiran na 17. mart.

Da stvar bude zanimljivija, poslednju sednicu Skupština grada održala je 28. februara ove godine, mnogo pre proglašenja vanrednog stanja u zemlji. O čemu se tu radi i zašto se to radi kada restitucija još nije završena, kome treba ta silna zemlja pitaju se banatski ratari.

– Razumem da se licitacija održava kad joj je vreme, u jesen, ali sada uspred pandemije to nije razumno. Ko će da odgovara za ljudsko zdravlje ako se nešto desi. Naša komisija je poznata da ne poštuje nikakve rokove, oni licictaciju zemlje uvek održavaju mimo svih drugih opština – tvrdi za Danas Radoslav Padejski, poljoprivrednik iz Perleza.

Dok lokalna samouprava u Zrenjaninu navodi da su ostale velike povšine neizdate državne zemlje i da je licitacija nužna u vanrednim okolnostima, dotle u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata kažu da su proučavali oglas i došli do zaključka da su njive koje su predviđene da se daju u zakup svrstane u dve kategorije.

– Bolje njive, a to su one u Stajićevu, Perlezu, Orlovatu, Banatskom Despotovcu, Kleku, Elemiru, Botošu i Lazarevu koje su planirane za Tenis i Planet food, biće date na godinu dana. To se dešava već godinama sa tim zemljištem koje su planirali da protivzakonito daju takozvanim investitorima. Ostale parcele, koje nisu pedviđene za zakup od 30 godina,  daju se sada na 10 godina. Tako smo mi to shvatiili. Vidi se da su se unervozili, konstantno rade nezakonito. Dočekali su da licitaciju drže usred vanrednog stanja a da novinare hapse što izveštavaju o licitaciji, jer se nisu dezinfikovali – kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Podsećamo, u četvrtak 26. marta uhapšena je ekipa KTV televizije dok je izveštavala o licitaciji državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu. Njih je prijavilo obezbeđenje lokalne samouprave da nisu poštovali mere dizinfekcije u vanrednom stanju što je demantovala vlasnica KTV televizije Danica Radić rekvši da je reč o lažnim optužbama i zloupotrebi vanrednog stanja.

Licitacija državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu treba da bude održana od 30. marta do 4. aprila na stadionu u Karađorđevom parku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari