Stanovi na Savskom vencu u Beogradu najskuplji u Srbiji 1Foto: Bojan Cvejić

Najviše prosečne cene stanova u Srbiji su u beogradskoj opštini Savski Venac, a ujedno na istoj opštini, na kojoj se gradi i Beograd na vodi, najveća je i razlika u ceni između prodajne i one koja se oglašava i to za čak 760 evra po kvadratnom metru.

Tako je prosečna tražena cena stanova u starogradnji 2.510 evra po kvadratnom metru, a prosečna prodajna cena 1.750, pokazuje istraživanje portala za oglašavanje 4zida.rs i Republičkog geodetskog zavoda. Stanovi u starogradnji na Savskom vencu prodaju se, prema ovim podacima, u proseku za 30 odsto nižu cenu od one koja stoji u oglasima.

Opštine Stari grad i Vračar su “rame uz rame” sa Savskim vencem po broju luksuznih stanova i ceni nekretnina, ali je na ove dve opštine odnos između prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji umereniji.

Razlika između prosečne tražene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji na Starom gradu je nešto viša od 270 evra, dok na Vračaru ta razlika iznosi 230 evra. Za stan na Starom gradu prodavci traže 2.486 evra po kvadratu, a dobijaju u proseku 2.208 evra, na Vračaru se u proseku kvadratni metar ceni 2.265 evra, a proda se po ceni od 2.034 evra.

Prosečna tražena cena stanova u starogradnji na Novom Beogradu je 1.795 evra po kvadratnom metru, a prosečna prodajna cena nepunih 1.600 evra.

Analiza prosečnih oglašenih cena, ističu na portalu, rađena je na uzorku od više 73.000 oglasa, a za prosečne prodajne cene, korišćeni su zvanični podaci Republičkog geodetskog zavoda.

“Postoje brojni razlozi zbog kojih vlasnici nekretnina ili agenti koji ih zastupaju u oglasima navode višu cenu od one za koju bi prodali svoju nekretninu. Neko želi sebi da ostavi prostora za pregovore, a nekom se ne žuri sa prodajom i bitnije mu je da postigne višu cenu, nego da što pre realizuje prodaju”, ističe Jasmina Gavrilov Dražić sa portala 4zida.rs i napominje da je za one koji kupuju korisno da prate odnos traženih i prodajnih cena kako bi znali koliko su neke cene realne, ali i kako da nastupe u pregovorima.

Pandemija korona virusa, iako i dalje traje, kako kaže, nije ostavila trajnije posledice po tržište nekretnina, a tokom vanrednog stanja smanjio se broj realizovanih kupoprodaja, dok je stanovima za izdavanje u manjoj meri snižavana cena.

“Ipak, možemo reći da se drastičniji pad u ceni, pogotovo kod kupoprodaje nekretnina, nije desio”, napominje Jasmina Gavrilov Dražić.

 

U Novom Sadu raste cena stanova

Analizirajući tržište u Novom Sadu, pokazalo se da cene nekretnina koje se prodaju nisu doživele veći pad, a da na pojedinim lokacijama one čak i rastu. Tako je prosečna tražena cena za stanove u starogradnji u Novom Sadu 1.417 evra po kvadratnom metru, a prosečna prodajna 1.218 evra. Najvišu cenu imaju stanovi u centru, zatim oni oko Sajma, Spensa i Bulevara oslobođenja.

Prosečna tražena cena stanova u starogradnji u prvom kvartalu ove godine bila je 1.380 evra, da bi u trećem, uprkos krizi, nastavila da raste i bila 1.413 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari