Šteta od nevremena 236 miliona dinara 1Foto: FoNet/Opština Knić

Šteta od vremenskih nepogoda koje su početkom meseca, preciznije od 3. do 5. juna pogodile Kragujevac zvanično je procenjena na oko 236 miliona dinara.

Nadležna komisija je pritom utvrdila da je objektima javne namene pričinjena šteta od 107 miliona dinara, na putevima 90 miliona, mostovima 33 miliona i stambenim objektima šest miliona dinara.

– Na osnovu Uputstva o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda, Centralna komisija izvršila je i kategorizaciju 56 oštećenih stambenih objekata na području grada Kragujevca. Od toga, 45 stambenih objekata prve i jedanaest druge kategorije.

Za prvu kategoriju oštećenja vlasnici stambenih objekata će iz Državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava i grada u junu 2019. godine dobiti 120.000 dinara, za drugu 200.000, treću 250.000, četvrtu 350.000 i petu kategoriju oštećenja 600.000 dinara, izjavio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kragujevcu Dragoš Radovanović.

Centralna komisija za procenu štete grada Kragujevca svoj izveštaj će proslediti Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, koja će izvršiti dalju verifikaciju, utvrditi prioritete saniranja štete na stambenim objektima i na osnovu rešenja izvršiti isplatu bespovratne novčane pomoći.

Kako je Kragujevac i minulog vikenda zadesilo nevreme praćeno obilnim padavinama, predstoji utvrđivanje novonastale štete od elementarnih nepogoda. Građani štetu mogu da prijave u svojim mesnim zajednicama ili u zgradi gradske uprave.

Knić zasad nebranjeno područje

Nevreme praćeno kišom, olujnim vetrom i gradom koje je pogodilo opštinu Knić, nanelo je velike štete u selima Leskovac, Balosave, Vrbeta i Pajsijević. Na pojedinim lokacijama padao je grad veličine teniske loptice, uništeni su voćnjaci, ratarske i povrtarske kulture. Za samo 20 minuta palo je 27 litara kiše po metru kvadratnom, a usled bujičnih potoka ponovo su oštećeni atarski putevi. Pojedine protivgradne stanice ostale su bez raketa iako je opština Knić nedavno nabavila 41 raketu. Zato se traži način da se sa Hidrometeorološkim zavodom što hitnije obezbede nove količine protivgradnih raketa jer su delovi opštine Knić sada nebranjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari