Štrajkački odbor: Zbog štrajka u Fijat plastik, FCA trpi štetu od oko 45.000 evra dnevno 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Fabrika Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija zbog štrajka radnika u sestrinskoj kompaniji koja proizvodi branike – Fijat plastik trpi štetu od oko 45.000 evra dnevno, rekao je danas agenciji Beta predsednik Štrajkačkog odbora Fijat plastik Zoran Miljković.

On je istakao i da vozila „500L“ silaze sa proizvodnih traka bez branika.

Po njegovim rečima, da bi zahtevi štrajkača bili ispunjeni potrebno je da poslodavac izdvoji 30.000 evra godišnje za sve radnike Fijat plastika.

„To govori koliko je to kontradiktorno i koliko tu nema nikakve logike i da je ovo čist inat kompanije Fijat. Mi nećemo odustati i zato zakazujemo zvaničan protest na koji pozivamo sve građane da dođu da podrže radnike 24. aprila ispred Skupštine grada Kragujevca“, rekao je Miljković.

U fabrici Fijat plastik u toku je generalni štrajk zbog toga što je poslodavac od ove godine umanjio plate radnicima, kroz smanjenje regresa, a zaposleni traže i da im naknada za plaćeno odsustvo umesto sadašnjih 60 odsto, bude 65 odsto zarade, koliko imaju i njihove kolege u FCA.

Radnici Fijat plastika primaju zarade umanjene za oko 15.000 dinara.

Na inicijativu Samostalnog sindikata sa predstavnicima radnika Fijat plastika danas je razgovarao gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

„Imali smo konstruktivan razgovor i rekao je da će naše probleme preneti Vladi Srbije i kabinetu premijerke Ane Brnabić. Videćemo koliko će država uspeti tu da pomogne“, rekao je Miljković Beti posle sastanka.

Kaže da je gradonačelniku predočeno da je plata koju primaju radnici Fijat plastike „sramna“ i da s njom porodice radnika ne mogu da prežive.

„Mi ne tražimo ništa novo, ne tražimo veće plate, već ono što je svima jasno, samo da nam vrate regres, odnosno prosek plate na nivo koji je bio do januara ove godine. Bukvalno ništa drugo osim toga“, rekao je Miljković.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata grada Kragujevca Jugoslav Ristić rekao je da je gradonačelnik Nikola Dašić pokazao razumevanje za probleme radnika i da je od njega zatraženo da posreduje prema Vladi, a Vlada prema Fijatu, da se reši problem niskih zarada.

Gradonačelnik je, kazao je Ristić, uveren da će država u svim događanjima u vezi sa Fijatom uspeti da sačuva sva radna mesta u Kragujevcu.

Dašić je rekao novinarima posle sastanka da formalno lokalna uprava ne može da pruži direktnu podršku, jer nije nadležna za projekat italijanskog Fijata u Srbiji i komunikaciju sa stranim partnerom.

„Ali u neformalnim kontaktima pokušaćemo da posredujemo, da napravimo neku medijaciju ne bismo li došli do obostrano prihvatljivog rešenja“, rekao je Dašić.

On je ocenio da „svakako država brine o Fijatu, pa i Plastici“.

Radnicima je rekao da se na nivou Vlade, nedeljno, obavljaju konsultacije sa tim velikim stranim investitorom i da država vodi računa o tome da ne budu oštećeni na bilo koji način.

Dašić je rekao da može apsolutno da razume zahteve štrajkača i da su oni opravdani budući da su primanja svedena na minimalna u trenutku kada se ne proizvodi dovoljno, odnosno nema dovoljno radnih dana.

„Pokušaćemo da iznađemo model daljeg rešenja, naravno u konsultaciji sa Italijanima, jer ipak su i nož i pogača apsolutno kod njih u ovom slučaju“, kazao je Dašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari