Stranci birali Beograd, domaći Kopaonik 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

U januaru ove godine Srbiju je posetilo 176.750 turista, za 11 odsto više nego istog meseca prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 54 odsto od ukupnog broja gostiju bili su domaći i oni su najčešće birali Kopaonik, dok se većina od 180.000 gostiju iz inostranstva u januaru odlučivala za Beograd.

Prvog meseca 2018, prema podacima RZS, ostvareno je ukupno 549.793 noćenja, za 12 odsto više u odnosu na januar 2017, od čega su domaći turisti ostvarili 332.351 noćenja. Mereno brojem ostvarenih noćenja, više od polovine (54 odsto) domaćih gostiju je boravilo u planinskim mestima, a 23 odsto u banjama. Čak 42 odsto inostranih gostiju boravilo je u Beogradu, a 32 odsto njih biralo je neku od planinskih destinacija u našoj zemlji.

Posle Kopaonika, domaći gosti su ovog januara najčešće odmarali na Zlatiboru, Vrnjačkoj Banji, Beogradu i Tari, dok je gostima iz inostranstva posle Beograda najzanimljiviji bio Kopaonik, potom Zlatibor, Novi Sad i Stara planina. I dok većina turističkih mesta beleži rast u odnosu na prošlu godinu, poput Banje Koviljače (56 odsto), Vrnjačke Banje (35 odsto) ili Beograda (38 odsto), blagi pad od tek jednog procenta se osetio na Tari i Zlatiboru, dok je u „minusu“ i naš najposećeniji zimski centar Kopaonik na kom je ovog januara bilo četiri odsto manje gostiju nego januara prošle godine.

Najviše stranih gostiju iz Crne Gore

Srbiju je u januaru najviše posetilo turista iz Crne Gore, zabeležili su 29.227 noćenja ili za osam odsto više u poređenju sa januarom 2017. godine. Posle komšija iz Crne Gore, najmnogobrojniji bio je opet komšiluk – Rumunija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Hrvatska i Bugarska. Najveći rast gostiju u ovom periodu zabeležili su Rumuni kojih je ovog januara u poređenju sa prošlim u našoj zemlji bilo čak za 82 odsto više. Jedino gde beležimo pad, prema podacima RZS, jeste dolazak gostiju iz Rusije kojih je ovog januara bilo za 22 odsto manje nego januara 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari