Stručnjaci: Nema ekonomskog oporavka Kosova bez podrške preduzećima i radnicima 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Na Kosovu je samo u drugom kvartalu prošle godine oko 60.000 radnika ostalo bez posla zbog krize izazvane pandemijom korona virusa pa ekonomski oporavak nije moguće ostvariti samo raspodelom budžeta za socijalne kategorije a bez podrške preduzećima i radnicima pogođenim pandemijom, ocenili su ekonomski stručnjaci.

Navodeći da je Vlada Kosova uložila napore da stvori program ekonomskog oporavka, univerzitetski profesor Muhamet Sadiku kazao je da su u taj program uključeni samo nacionalni resursi, dok nedostaju sredstva Evropske komisije, Svetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

„U ovom trenutku, ako želimo dati integralni odgovor na ovu situaciju, moramo imati integrisani program ekonomskog oporavka zasnovan na domaćim i stranim resursima, što se nije dogodilo. Vlada Kosova je obezbedila kroz sistem preraspodele budžeta socijalnu pomoć za neke grupe, za neke slojeve društva, ali ovo je daleko od onoga što je Kosovu potrebno“, kazao je Sadiku za prištinsku agenciju Kosovapress.com.

Ocenio je da je potrebno nekoliko godina kako bi se kosovska privreda vratila na nivo pre pandemije korona virusa.

„Ovo je jedini način da se Kosovo odvoji od ove vrlo nepovoljne situacije, uvek praćene gubitkom radnih mesta, bankrotom mnogih preduzeća, gubitkom tržišta, a sve ovo će uticati na bruto proizvod“, rekao je Sadiku.

Upitan kakve promene očekuje posle vanrednih parlamentarnih izbora 14. februara, Sadiku je ocenio da je Kosovu potrebno efikasnije i odgovornije upravljanje od dosadašnjeg jer ono po njegovim rečima, nije uspelo da reši „nijedan od velikih problema privrede i građana“.

Predsednik Komore preduzetnika Kosova, Skender Krasnići ocenio je da će 2021. godina biti „još teža“ od prethodne u ekonomskom smislu

„Nadam se da će nove kosovske institucije, ali i ove koje su na vlasti do promene, imati više na umu zahteve preduzeća, više će se koordinirati sa nama, kako bi podržale poslovanje, stvorile uslove za zadržavanje radnih mesta, jer imamo drastičan pad broja zaposlenih, imamo smanjenje prihoda i preduzeća i države“, rekao je Krasnići.

Naveo je da je samo u drugom kvartalu prošle godine bez posla ostalo 60.000 radnika na Kosovu.

„Toliko je porodica izgubilo prihode i istovremeno nisu dobili podršku od vlade“, kazao je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari