Struja poskupela 15,8 odsto za dve godine 1

U novembru računi za struju biće uvećani za 3,8 odsto zbog poskupljenja koje je usledilo 1. oktobra. Nadležni smatraju da poskupljenje nije visoko, pa tako Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike ističe da je reč o sumi od svega jednog evra.

Međutim, stručna javnost ukazuje na činjenicu da postoji značajna kategorija stanovništva čija su primanja takva da i povećanje od oko 120 dinara predstavlja veliki namet. Takođe, ukazuju i da plate i penzije u Srbiji u periodu u kome je Aleksandar Vučić premijer, ne samo da ne rastu, već su i smanjene dok je cena struje rasla dva puta u ukupnom odnosu od 15,8 odsto kao i cene najosnovnijih potrepština iz potrošačke korpe. Treba konstatovati i to da iako je cena struje rasla, plate nisu pratile taj trend.

Primera radi, prosečna plata u novembru 2014. godine iznosila je 44.206 dinara, a u novembru prošle godine je bila još i niža – 44.166 dinara. Avgustovska plata ove godine iznosi 45.286 dinara, što je neznatno povećanje u odnosu na prethodne iznose, ali nije nemoguće da će do novembra biti i manja nego što je sada. U poslednje dve godine je dva puta došlo do poskupljenja struje. Krajem jula 2015. godine povećana je za 12 odsto a sada za 3,8 odsto.

LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže za Danas da poslednje poskupljenje struje predstavlja ustupak Vlade Međunarodnom monetarnom fondu.

– Za prošlogodišnje poskupljenje Vlada je bila zainteresovana zbog povećanja akcize na struju, jer je bilo reči o sredstvima koja su se slila u državnu kasu. Ovoga puta nije tako, ali je preuzeta obaveza prema MMF-u koja je ispunjena. Tvrdnje da ovo poskupljenje nije veliko važi samo za one građane koji imaju iznadprosečne, pa da kažemo i prosečne plate u Srbiji. Međutim, ima ogroman potrošača čija su primanja veoma niska. Građanima čije su plate i penzije ispod 30.000 dinara novi namet, makar bio jedan evro, je ogromno opterećenje. Isto važi i za potrošače koji su primorani da se greju na struju, jer jednostavno ne postoji drugi način na koji mogu da zagrevaju svoje stanove i kuće – ističe naš sagovornik.

On dodaje da je dok je cena struje rasla, dok se povećavala i inflacija, ma koliko to bilo neznatno, dok su rasle cene osnovnih životnih proizvoda, plate i penzije u Srbiji ne samo da nisu rasle već su čak i umanjene.

– S obzirom na sve to, ljudi čija su primanja ispod proseka i raspolažu sa manje od 1.000 dinara dnevno, najnovije poskupljenje električne energije objektivno posmatraju kao veliki namet – objašnjava Savić.

žBranko Pavlović, ekonomski analitičar potvrđuje za Danas da je do poskupljenja struje ovog puta došlo zbog toga što je to tražio Međunarodni monetarni fond.

– Potpuno je jasno zašto MMF insistira na poskupljenju električne energije u Srbiji. Cilj je obezbediti cenu po kojoj bi se trgovcima struje iz Evropske unije isplatilo da je prodaju na našem tržištu. Ono što je indikativno je to da nije problem u povećanju cene struje, već u lošem upravljanju Elektroprivredom Srbije.

Drugim rečima, kada bi EPS funkcionisao onako kako treba, kada bi njim bilo upravljano na odgovoran i profesionalan način, to preduzeće bi poslovalo profitabilno. To bi omogućilo da se sredstva koja zaradi slivaju u državni budžet a predstavljalo bi i značajan zamajac za oporavak privrede u Srbiji. Na žalost slučaj nije takav – zaključuje Pavlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari