Subvencija za kredit povoljnija nego dodela fiksne sume 1Foto: MATTHIAS_BALK_/EPA

Iako je ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila da će domaćinstvima koja se odluče da zamene vrata i prozore u svojim stanovima i kućama, u cilju poboljšanja energetske efikasnosti, država subvencionisati deo sredstava u ovom trenutku nije poznato koliko će tačno novca nadležni izdvojiti za te svrhe.

Shodno tome, nameće se konstatacija da dok god se to ne obelodani neće biti moguća analiza ozbiljnosti i značaja tog ambicioznog projekata.

U Ministarstvu rudarstva i energetike za Danas kažu da je nakon formiranja Uprave za energetsku efikasnost odlučeno da se krene sa realizacijom pilot projekta, koji se odnosi na javni poziv za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

– Lokalne samouprave i naše ministarstvo će subvencionisati troškove za energetsku sanaciju u iznosu od 50 odsto ukupne vrednosti radova. Lokalne samouprave će raspisati pozive za izbor firmi koje će učestvovati u sprovođenju tog programa. Biće raspisan i javni poziv za prijavu građana za dodelu bespovratnih sredstava za finansiranje energetske sanacije. Na osnovu odobrenih prijava građana sredstva će se uplaćivati firmama koje sprovode zamenu prozora i vrata – kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike i dodaju da je planiranje sredstava za realizaciju tog projekta u toku ali i da očekuju dodatna sredstva međunarodnih finansijskih institucija.

S obzirom da je cena koju jedno domaćinstvo mora da plati za zamenu prozora i vrata oko 1.000 evra a da je država spremna da pokrije troškove svega polovine tog iznosa pitali smo nadležne u Ministarstvu rudarstva i energetike da li je, s obzirom na niska primanja velikog broja građana Srbije, realno očekivati da oni mogu da prikupe ostatak sredstava za izvođenje radova.

– Prema istraživanju koje je urađeno u okviru projekta “Tehnička pomoć Ministarstvu rudarstva i energetike, za sprovođenje novog zakona o energetici, Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost i direktive o obnovljivim izvorima energije”, ukoliko bi radili izolaciju domaćinstva i zamenu stolarije, više od polovine ispitanika 58,4 odsto njih navelo je da bi sakupili novac za to. Kredit od banke bi uzelo njih 25,7 odsto a 9,5 odsto bi pozajmilo novac na drugi način. Prema istom istraživanju, više od 50 odsto ispitanika bi se opredelilo da zameni stolariju, odnosno nabavi efikasniji sistem grejanja ili hlađenja. Više od 80 odsto ispitanika očekuje subvencije od 20 do 60 odsto za te namene, što u priseku iznosi 43 do 50 odsto – kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Iako je ministarka Mihajlović izjavila kako je država spremna da “pomogne da se nabave solarni paneli” i istovremeno se založila za korišćenje “ kvalitetnijih goriva poput peleta” za zagrevanje domaćinstava u Ministarstvu rudarstva i energetike ističu da se u ovom trenutku ne planira subvencija za nabavku solarih panela i finansiranje  nabavke sirovina za ogrev.

Generalni direktor firme “Energia gas and power” Velimir Gavrilović kaže za Danas da je povećanje energetske efikasnosti nužna stvar ali da bi građanima bilo znatno korisnije da im država subvencioniše kredite koje bi uzimali kod banaka nego da im daje fiksnu cifru dovoljnu samo za delimičnu isplatu investicije u zamenu prozora i vrata.

– Jednostavno nisu svi građani po merilima banke kreditno sposobni da bi im ona odobrila pozajmicu. To znači da ne bi sva domaćinstva koja bi želela da se zaduže kako bi pribavila ostatak novca za zamenu prozora i vrata u stanu do njega i došla. Zato bi bilo dobro da država pomogne u tom segmentu odnosno da subvencioniše kredite čime bi većem broju građana omogućila postizanje veće energetske efikasnosti u njihovim domovima – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima osnovni razlog velike energetske neefikasnosti u Srbiji je u to što se veliki broj domaćinstava greje na struju ili koristi energente poput uglja u drva koji zagađuju životnu sredinu.

– Dok god cena struje u Srbiji bude niska deo građana će se odlučivati da se greje na taj način a to se negativno odražava na energetsku efikasnost. Takođe to dovodi i do prepterećenja mreže Elektroprivrede Srbije. Državi je u interesu da to reši kao i da smanji zagađenje životne sredine koje izazivaju indivudualna ložišta. U tom cilju nužno je naći alternativne načine zagrevanja stanova i kuća i ponuditi ih građanima. Kada se taj problem reši onda će domaćinstva u znatno većoj meri biti zainteresovana i za povećanje energetske efikasnosti u svojim stanovima kroz zamenu starih prozora i vrata – zaključuje Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari