Subvencije za registrovana gazdinstva 1Foto: Stanislav Milojković

Ministarstvo poljoprivrede, veterine i šumarstva ove godine ne dozvoljava lokalnim samoupravama da odobravaju subvencije poljoprivrednim udruženjima, već samo registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, s obzirom na IPARD konkurse koji su aktuelni za Srbiju, piše Bilten opštine Paraćin.

To je razlog što je Opštinsko veće ponovo razmatralo nacrt Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2018. godinu. Nadležno ministarstvo, koje daje saglasnost na ovaj program pre nego što ga usvoji Skupština opštine, zatražilo je usaglašavanje, pa je Opštinsko veće stavilo van snage raniji zaključak koji su odnosi na ovaj program i utvrdilo novi nacrt, u skladu sa zahtevom ministarstva.

Kako je na sednici objašnjeno, iz Uprave za poljoprivredu i lokalni ekonomski raz voj, izvršena je tražena izmena, pa program ponovo ide ministarstvu na saglasnost, a zatim se upućuje Skupštini.

Za realizaciju programa na raspolaganju je 19,1 milion dinara, a mere podrške, navedeno je sada u njemu, namenjene su registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, u visini od 40 odsto subvencije bez PDV, usmerene na nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, sistema za navodnjavanje, sadnica voća i umatičenih rasnih grla ovaca, koza i svinja. Deo sredstava predviđen je za edukaciju kroz posetu Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i sajmovima u inostranstvu. Takođe, opredeljena su sredstva i za ruralni razvoj mesnih zajednica kroz uređenje poljskih i brdskih puteva, piše Bilten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari