Šuković: Skupo ćemo plaćati ovakva dizanja plata 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Čak ni taktičke vežbe MUP-a u Nikincima koje je predsednik Aleksandar Vučić u subotu posmatrao, nisu mogle da prođu a da se on ne osvrne na pisanje Danasa.

Ovoga puta, na pitanje novinarke kako komentariše to što je naš list napisao da se plate povećavaju mesec dana ranije, u decembru samo da bi se obezbedio obećani prosek od 500 evra, Vučić je izjavio kako „njima sve smeta, sve što je dobro za Srbiju“, i naglasio kako primanja rastu „na zdravim osnovama“ kao i da se javni dug zbog toga ne povećava.

Profesor LJubomir Madžar smatra da je najava povećanja zarada pre svega politički motivisana „jer Vučić sebe vidi samo u politici“.

– On će, naravno, reći da se brine za ljude, da želi da im bude bolje. I ja to želim, ali postoje ograničenja koja nas usmeravaju na manje populističke mere. Ovo povećanje zarada u javnom sektoru koje se najavljuje daleko je iznad prognoziranog rasta BDP, a to je opasno jer znači da se ide u preraspodelu za koju ne postoji materijalna osnova, da ćemo podeliti više nego što smo zaradili. Nezdravo je da povećanje plata ide iznad rasta BDP, to je udar na neke druge, bitne ekonomske performanse – kaže Madžar i dodaje da Vučić i nema ovlašćenja za takve prognoze, može da ih daje kao i svaki drugi građanin jer je njegova uloga više protokolarna i „dekorativna“, ne podrazumeva konkretne odluke u toj oblasti.

Saša Ranđelović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da je za ocenu najavljenog poteza vlasti potrebno da se zna o kolikom je povećanju reč.

– Realan rast bio bi ukoliko masa zarada ne poveća svoje učešće u BDP-u. To znači da bi to što se sada najavljuje bilo zasnovano na zdravim nogama ako u narednoj godini rast BDP-a, uključujući u to i efekte inflacije od tri do pet odsto, iznosi ukupno između pet i šest procenata. Neuobičajeno je to što se povećanje najavljuje za decembar, jer je praksa da se to za narednu godinu predvidi zakonom o budžetu i da krene od januara. Ovako, verovatno će se korekcije izvršiti na nekim drugim stavkama sa rashodne strane – kaže Ranđelović i dodaje da je stanje u budžetu ove godine zaista nešto bolje nego ranije i da postoji prostor od oko jednog procenta ali da bi bilo bolje to da se iskoristi za podstrek privrednom rastu, na primer za smanjenje poreza na plate ili za investicije, a ne na vanredno povećanje zarada.

Privrednici veruju da će decembarsko povećanje „pogurati“ prosek zarada na 500 evra u tom mesecu. Dragoljub Vukadinović, predsednik Upravnog odbora Metalca, podseća da će uskoro biti podignut i minimalac, moguće je i za deset ili više procenata, čime će biti obuhvaćen i privatni sektor. Uz to, decembarske plate su i inače veće bar za 20 odsto, jer gotovo da nema firme koja u tom periodu ne podeli neki višak.

– Nije problem toliko u 500 evra proseka već u stvaranju bolje atmosfere za rad privrede. Tu mislim na razlike koje država pravi između domaćih i stranih investitora. Potrebno je ukinuti ogromne subvencije koje se daju stranim firmama jer one investiraju u grane koje ne donose veliku dobit, poput obućarske, tekstilne ili industrije raznih kablova, gde je plata radnika 30.000 dinara. Ne dolaze nam oni koji proizvode mašine ili neku višu tehnologiju. Istovremeno, klimom u društvu sputavaju se domaći privrednici, oni su za vlast tajkuni iako stvaraju veći dohodak od stranih kompanija – kaže Vukadinović.

Danilo Šuković sa Instituta za ekonomska istraživanja ukazuje da bi ključni indikator za povećanje plata u javnom sektoru trebalo da bude rast zarada u privatnom, gde se stvara nova vrednost koja puni budžet i omogućava veća primanja. „Ako plate u javnom sektoru rastu brže to je nepovoljno za ekonomiju zemlje, jer će ljudi bežati iz privrede pa više neće biti ni osnova za rast. Pogubno je to što su zarade u javnom sektoru već znatno veće, to je pogubno za dinamiku privrede i ne obezbeđuje razvoj. On je inače sputan zbog slabih investicija i korupcije i dok taj problem ne rešimo, ovakva jednokratna povećanja skupo ćemo plaćati, ona će nam se vraćati kao bumerang“, kaže Šuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari