Suspendovano sedmoro radnika Drakslmajera zbog protesta 1Drakslmajer Foto: Miroslava Pudar

Grupa od sedmoro radnika kopmanije Drakslmajer u Zrenjaninu u popodnevoj smeni udaljena je sa posla 11. oktobra sa  obrazloženjem da su 9. oktobra učestvovali  u protestu u ovom preduzeću, tako što su zaustavili proizvodnju.

Njima je, nezvanično saznajemo iz izvora u ovom kolektivu, rečeno da su narušili radnu disciplinu i prekršili kodeks ponašanja kod poslodavca, zbog čega im sleduje suspenzija od tri meseca, tokom koje imaju pravo na jednu četvrtinu zarade, što iznosi oko 10.000 dinara mesečno.

Inače, tokom jučerašnjeg dana zbog najavljenog protesta kompaniju je posetio regionalni menadžer Drakslmaiera za Jugoistočnu Evropu, nakon čega je predstavnik reprezentativnog sindikata preneo zaposlenima da će svako ko narušava radnu atmosferu morati da nadoknadi štetu.

Nezadovoljni radnici kompanije Draxlmaier nastavili su sa prekidima rada i u četvrtak, 10. oktobra, nakon čega se oglasio menadžment fabrike i pozvao zaposlene i sindikate na razgovore.

Kako saznajemo, zaposleni su pozvani na razgovore „da bi se pronašlo održivo rešenje u interesu zaposlenih i organizacije“. Nezvanično se može čuti da je razlog nezadovoljstvu radna atmosfera, želja za povećanjem zarada i obračun svih radnih sati bez umanjivanja. Ipak, niko od zaposlenih nije spreman da javno govori o problemima.

Za razliku od njih, menadžment fabrike u saopštenju za javnost navodi da je prosečna zarada zaposlenih u proizvodnji u „Draxlmaier Automotive“ veća od prosečne zarade u Zrenjaninu i podseća da je još prošlog meseca kompanija najavila da će plate u proizvodnji od decembra biti povećane za 13,29 odsto.

– Još nismo dobili posebne žalbe i zahteve zaposlenih. U ovom trenutku prikupljamo informacije. Sledeće nedelje ćemo organizovati okrugle stolove i razgovore sa predstavnicima naših zaposlenih. Otvoreni smo za konstruktivan dijalog – rekao je Michael Wagner, generalni direktor Draxlmaier Group Srbija.

Kako navode, klijenti kompanije nisu primetno pogođeni i isporuke kupcu su osigurane.

– Kompanija želi da podnese predloge predstavnicima zaposlenih o načinu na koji poslovi u regionu mogu biti dugoročno obezbeđeni i želi sa zaposlenima da se dogovori o konkurentnim strukturama i merama. Glavni prioritet je dugoročno obezbediti budućnost lokacije u Zrenjaninu – izjavio je Michael Wagner, generalni direktor Draxlmaier Group Srbija.

Kompanija Draxlmaier najveći je poslodavac u Zrenjaninu, trenutno zapošljava 5.800 radnika i ta brojka varira, u zavisnosti od obima posla ali i činjenice da postoji velika fluktuacija radnika. Fabrika se bavi proizvodnjom delova za nemačku automobilsku industriju. U njoj su aktivna tri sindikata, Industrijski sindikat koji je reprezentativan i broji preko 2.000 članova, a pored njega deluju Samostalni sindikat metalaca i odnedavno Sindikat „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari