Sutra protestna vožnja taksista u Kragujevcu zbog nepoštovanja zakona 1Ilustracija Foto: Pixabay/pexels

Velika protestna vožnja taksista iz Kragujevca, Beograda, Novog Sada i Niša održaće se sutra u Kragujevcu, a zahtevi su da se „hitno i bezuslovno“ ispoštuje zakon i lokalna odluka o taksi prevozu.

Protestna vožnja će početi u 13 časova kod zgrade NIKOM-a (Fijatov salon) gde će se kragujevačkim taksistima pridružiti kolege iz drugih gradova.

Samostalni taksista Goran Milenković je rekao agenciji Beta da se od nadležnih traži da stanu na put nelegalnim taksistima i da se obezbedi poštovanje cenovnika za vožnju prema gradskoj odluci o taksi prevozu.

„Suprotno gradskoj odluci svi taksisti u Kragujevcu sem nas samostalnih, a nas je oko 70, voze po svojim – nižim cenama. Jedno vreme su poštovali odluku, a sada opet dampiraju cene i mi u takvim uslovima možemo samo da sedimo i da gledamo“, rekao je Milenković.

On kaže da su taksisti oborili cenu, da voze „bez starta“ i vožnju ne naplaćuju po taksimetru, već cenovnik „šteluju“ na svojim tabletima.

Taksisti sada voze, kaže, prva dva kilometra za 115 dinara.

Milenković podseća da je prema odluci Grada startni kilometar u prvoj tarifi 60 dinara, a svaki naredni 50, dok je u noćnoj tarifi skuplje za 10 dinara.

On je ukazao i na problem nelegalnih taksista kao i da pod taksi firmama čak 80 odsto ljudi radi na „crno“ odnosno oko 500.

Milenković je podsetio je da su do sada uglavnom stizala obećanja i uveravanja iz gradske uprave da će stanje u taksi prevozu biti uređeno u skladu sa gradskom odlukom.

„Oko dva i po meseca se radilo kako treba, ali je sada sve opet po starom“, rekao je Milenković.

On je naveo da je rešenje u intenzivnijoj kontroli inspekcije, ali umesto kragujevačke da se angažuje republička ili inspekcija iz drugih gradova.

„Sumnjamo u rad gradske inspekcije, jer ima i pojedinaca koji i sami imaju vozila u taksi prevozu, ili neko njima blizak, prijatelj ili rodjak, pa ne mogu da rade kako treba“, rekao je Milenković.

Protest se održava u organizaciji Ugovorne privredne taksi komore Srbije (UPTKS) – region Kragujevac.

Taksisti će voziti Lepeničkim bulevarom, kroz Ulicu grada Sirena do Kliničkog centra, preko Velikog parka do centra grada, Skupštine grada, i trga „Kod krsta“.

Kolona će se zaustavljati na više mesta, kao i ispred zgrade Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari