Sve više "belih lađa" kraj Braničeva 1Foto: Sat TV

Sve masovnije krstarenje „belih lađa“ Dunavom kroz našu zemlju omogućio je otvaranje novih pristaništa i u atraktivnim destinacijama na teritoriji Braničevskog okruga, pa će ovi turistički brodovi, pored Velikog Gradišta i Golupca, uskoro moći da se usidre kraj Ramske tvrđave i u blizini Viminacijuma.

Što se tiče Golupca, gde je nedavno otvoren potpuno rekonstruisana tvrđava, ostvarila se prognoza predsednika opštine dr Nebojše Mijovića sa početka ove godine o učestaloj poseti turista sa ovih plovila.

– U prošloj godini u Golubac je boravilo pedesetak brodova-kruzera, a ove imamo najavu da će taj broj biti dvostruko veći što je znak da Golubačka tvrđava postaje sve interesantnija za strane i domaće posetioce. Tvrđava je naš brend i predstavlja okosnicu razvoja turizma naše opštine, izjavio je Mijović.

Inače, broj kruzera koji su pristali u Srbiji ove godine je za trećinu veći nego prošle. Pored Beograda, gde je pristajalo najviše turista, najčešće su bili ukotvljeni u Novom Sadu, Donjem Milanovcu i Golupcu. Rekordna nautička sezona nameće i obaveze – da se turistima ponudi više sadržaja i bolji uslovi kako bi se zadržali duže i potrošili više. Dunavom kroz Srbiju, donedavno je oticao novac. Do pre 15 godina pristajalo je manje od 50 kruzera, a ove godine usidreno je 1.533, sa kojih je stupilo više od 200.000 turista.

– Dve bitne stvari su na to uticale – investicije u infrastrukturu i kontinuirana promocija, izjavio je za RTS Vuk Perović, v. d. direktora Agencije za upravljanje lukama.

Četvrta evropska prestonica na Dunavu, posle Beča, Bratislave i Budimpešte – Beograd se više ne zaobilazi. Od aprila se iskrcalo više od 100.000 gostiju, a i lepa jesen produžila je nautičku sezonu do decembra.

– Vole da posete različite stvari – od Kalemegdana, donjeg Kalemegdana, podzemnog Beograda, vole da obiđu i Knez, Avalu, poneki od muzeja, u zavisnosti od toga koliko vremena imaju“, navela je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije. U Beogradu, turisti sa kruzera ostanu osam sati i ostave nešto više od deset evra. Austrijska prestonica beleži gotovo šest puta više pristajanja i četiri puta veću zaradu. – Mi još nismo dostigli taj nivo, ali tim sadržajima koje se trudimo da ponudimo turistima, mislimo da ćemo moći da povećamo i potrošnju, istakla je Marija Labović.

– Ove godine je bio povećan broj posetilaca iz Rusije, bilo je dosta Francuza, Italijana, Španaca, što nije bilo prošle godine, navela je Iskra Maksimović direktorka tvrđave „Golubački grad“.

Predstoji povezivanje tvrđava na Dunavu, koje predstavljaju prave bisere u atraktivnoj ogrlici, u zajedničku ponudu koja bi zadovoljila sve potrebe zahtevnih turista iz inostranstva. NJima će, pored razgledanja objekata uz stručno vođenje poznavalaca tvrđava, biti ponuđeni proizvodi domaće radinosti, suveniri inspirisani predmetima tradicionalnih proizvoda kao i lokalni gastronomski specijaliteti. Srbija ima veliki broj tvrđava na Dunavu koje mogu da se povežu i naprave zajedničku ponudu.

– Želimo da povežemo svih sedam tvrđava na Dunavu koje mogu da se ponude kao jedan dobar kulurno-istorijski proizvod, ali i prirodne lepote u saradnji sa lokalnim samoupravama i lokalnim turističkim agencijama tako da će to biti jedan novi proizvod koji Srbija može da ponudi, istakla je Tijana Maljković iz Privredne komore Srbije.

Uskoro 16 međunarodnih pristana

Na gotovo 600 kilometara plovnog puta Dunava od Bezdana do Timoka, za sada je šest međunarodnih putničkih pristaništa. „Mi ćemo u narednom periodu otvoriti 16 međunarodnih putničkih pristaništa. Trenutno imamo dovoljno kapaciteta da pristaništa prime i usluže sve koji žele da pristanu“, naveo je Vuk Perović, v. d. direktora Agencije za upravljanje lukama.

Dogodine do 150 pristajanja

– Donji Milanovac, Lepenski vir, Golubac – njihovo umrežavanje je novi kvalitet, novi turistički proizvod. Na tome treba da radimo da stvaramo nove turističke ponude, rekla je profesorka Snežana Štetić, predsednica Udruženja turističkih vodiča Srbije. U Golupcu, gde je Dunav najširi, broj pristalih kruzera je od očekivanih 70 dostigao 94. Sledeće godine biće ih za 50 odsto više.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari