Svetska banka: Srbija blizu proseka EU, ali mora da radi na saradnji u regionu 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

 Iako je Srbija lider među zemljama Zapadnog Balkana kada se radi o povezanosti sa drugim zemljama po pitanju saobraćaja, trgovine, stranih direktnih investicija, migracija, zemlje Zapadnog Balkana zajedno sa Centralnom Azijom kaskaju u tom segmentu u odnosu na ostatak Evrope, Tursku i Rusiju…

…pokazalo je istraživanje Svetske banke, objavljeno u studiji o ključnim vezama i promociji privrednog rasta u Evropi i Centralnoj Aziji.

– Srbija je u ovom pogledu bolja od ostalih zemalja Zapadnog Balkana i samim tim najbliža tome da dostigne prosek EU – rekao je danas predstavljajući studiju njen autor i glavni ekonomista SB za Evropu i Centralnu Aziju Dejvid Guld. On je na prezentaciji u Privrednoj komori Srbije, istakao da su se prilikom istraživanja oslanjali na podatke o globalnim migracijama do 2014. i na trgovinske do 2016. godine.

Guld je podsetio da je najveći investitor u Srbiji Nemačka, koja zajedno sa SAD ima najviše inevsticija u celom ovom regionu kao i u Centralnoj Aziji. Nemačka je u poslednje vreme za Srbiju bila ujedno i najčešća migrantska destinacija. Uprkos tome, Srbija nije među zemljama koje bi krizne situacije u Nemačkoj u velikoj meri uzdrmale, pokazalo je ovo istraživanje.

– Trgovinski šokovi iz Nemačke najviše bi ugrozili Ukrajinu, Poljsku, ne toliko Srbiju jer je ona povezana i sa drugim zemljama, ne oslanja se samo na Nemačku. Međutim, ono od čega bi više nego do sada vaša zemlja mogla da napreduje jesu ugovori i saradnja sa zemljama iz regiona. Tu ima mesta za napredak – istakao je Guld. Zato je, kako je rekao, bitno za budući privredni rast raditi na sporazumima i stvarati što bolje poslovno okruženje.

Svetska banka je analizirajući poslovanje u zemljama Evrope i Centralne Azije došla do zaključka da najbolje rezultate bilo da se radi o zaradama, rastu radnih mesta ili prihodu imaju kompanije u kojima su stranci vlasnici i direktori. Odmah iza su strane firme kojima upravlja lokalni menadžment, dok su najmanje produktivne firme lokalnih vlasnika kojima upravljaju stranci.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari