Projekat olakšavanja trgovine i saobraćaja imaće za cilj da pojednostavi procedure na graničnim prelazima, poboljša efikasnost logističkih usluga i primeni savremene „pametne“ tehnologije kako bi se unapredio špediterski i putnički saobraćaj i roba brže stigla do kupaca, navodi se u saopštenju Svetske banke sa skupa u Sofiji.

Prema našoj proceni, koristi će biti reda veličine milijardu dolara godišnje – što će biti značajan doprinos naporima u regionu da se podstakne rast i otvore nova radna mesta, rekla je Georgijeva na Konferenciji o jačoj regionalnoj integraciji na Balkanu, čiji je domaćin bugarski premijer Bojko Borisov.

Konferenciji prisustvuju premijer Albanije Edi Rama, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, predsednik Kosovo Hašim Tači, premijer Makedonije Zoran Zaev, predsednik Crne Gore Filip Vujanović i premijerka Srbije Ana Brnabić, dodaje se u saopštenju.

Svetska banka ove godine predviđa rast u regionu od 2,6 odsto, odnosno 3,6 odsto u 2019. godini.

U saopštenju se navodi da je Banka već investirala u unapređenje saobraćajnih veza širom regiona Balkana i radi na završavanju nekih od nedostajućih delova duž Koridora 8 u Makedoniji i Koridora 10 u Srbiji.

Očekuje se da unapređenja na Koridoru 8 skrate vreme potrebno da kamioni stignu od Sofije do Skoplja, sa šest na tri i po sata, dodaje se u saopštenju.