Taksa na robu iz Srbije i BiH drastično smanjila sredstva posebnog fonda za sever Kosova 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Taksa koju je Vlada Kosova uvela pre godinu dana na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, drastično je smanjila sredstva posebnog fonda za sever Kosova, ocenili su danas predstavnici civilnog društva na severu Kosova.

Poseban fond za razvoj opština na severu Kosova – Fond poverenja, formiran je na osnovu Briselskog sporazuma iz 2013. godine, sa ciljem razvoja opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

Sporazumom je predviđeno da se novac prikupljen uvozom robe preko prelaza Jarinje i Brnjak, za potrebe biznisa na severu Kosova, izdvaja za opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

Do kraja 2018. godine vrednost fonda dostigla je više od 15,5 miliona evra, dok je 11 miliona evra potrošeno na 30 različitih projekata, od kojih su neki u fazi implementacije, navodi se na zvaničnoj internet stranici Evropske unije na Kosovu.

Radio slobodna Evropa preneo je ranije da fond favorizuje ulaganja u javne projekte, što kako se navodi, može imati uticaja na društveno-ekonomski razvoj u opštinama na severu.

Predloženi projekti moraju imati za cilj poboljšanje života lokalnih stanovnika, biti finansijski održivi, ekonomski značajni i ekološki prihvatljivi.

Dodela sredstava odnosi se na projekte izgradnje i održavanja javne infrastrukture, uključujući puteve, bolnice, vodosnabdevanje, tretman otpadnih voda i upravljanje otpadom.

Fond takođe podržava projekte za žene preduzetnike, civilno društvo, promociju ljudskih prava, obrazovanje, pristup zdravstvenoj zaštiti i prevozu.

Od novembra 2018. godine, kada je Vlada Kosova uvela carinsku taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uvoz iz Srbije je pao na minimum a time su i sredstva za fond drastično smanjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari