U Beogradu je juče počela dvodnevna konferencija o novim informatičko-tehnološkim rešenjima u bankarstvu Tehnobank 2007, na kojoj će se predstaviti 42 firme iz 14 zemalja. Viceguverener Narodne banke Srbije Dijana Dragutinović je, otvarajući konferenciju, kazala da su tehnološke inovacije doprinele znatnim promenama u bankarskom sektoru i da NBS podržva te promene ukoliko su efikasnije i efektivnije.

U Beogradu je juče počela dvodnevna konferencija o novim informatičko-tehnološkim rešenjima u bankarstvu Tehnobank 2007, na kojoj će se predstaviti 42 firme iz 14 zemalja. Viceguverener Narodne banke Srbije Dijana Dragutinović je, otvarajući konferenciju, kazala da su tehnološke inovacije doprinele znatnim promenama u bankarskom sektoru i da NBS podržva te promene ukoliko su efikasnije i efektivnije. Ona je dodala da je promenjena struktura platnog prometa, jer se menjaju oblici novca i tehnologija transfera, odnosno povećava se broj učesnika. Prema njenim rečima, broj kartica je povećan sa dva miliona u 2004. godini na šest miliona, transakcije su povećane sa 40 na 50 miliona, a neprekidno raste i broj bankomata i prometa u dinarima i evrima. „Nivo kredita rastao je po stopi od 50 odsto godišnje, odnosno do 100 milijardi dinara, NBS je, uprkos restriktivnim merama u 2006, godinu završila sa dobitkom.
Nove usluge zahtevaju povećanu kontrolu bankarskog sektora i NBS brine o finansijskom sistemu, možda je preoštra u superviziji, ali je i otvorena za promene“, dodala je Dragutinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari