Telekom demantuje Đorđevića: Nisu nam prodali korisnike 1Foto: FoNet/ Pošta Srbije

Prekjučerašnja izjava v.d. direktora Pošte Srbije Zorana Đorđevića da su Telekomu Srbije prodati korisnici, a ne infrastruktura, što je u koliziji sa izjavom direktora Telekoma Vladimira Lučića od pre nekoliko dana da je “faktički kupljena infrastruktura” izazvala je nedoumice oko toga šta je zapravo bio predmet kupovine i kako se to korisnici mogu prodavati.

Juče smo dobili pojašnjenje Telekoma Srbija da je ipak prodata svojina na elektronskoj opremi.

„Ugovorom između Telekoma Srbija i JP Pošta, definisano je da se svojina na elektronskoj komunikacionoj opremi preko koje funkcionišu usluge pristupa internetu i kablovskoj televiziji „Pošta neta“ prenose na kompaniju Telekom Srbija. Ta oprema obuhvata celokupnu koaksijalnu infrastrukturu (kablovi) od korisnika do optičkog čvora, terminalnu opremu kod samog korisnika i servisnu opremu koja omogućava internet i televizijski servis. Optička infrastruktura Pošte nije bila predmet kupovine“, objašnjavaju u Telekomu.

Dakle prodata je oprema, a ne korisnici, koji mogu da se odluče da potpišu ugovor sa Telekomom, ali i ne moraju. To se vidi i iz obaveštenja koje je Pošta Net slala svojim korisnicima.

“Ugovorom o kupoprodaji imovine zaključenim između Javnog preduzeća „Pošta Srbije“, Beograd (Pošta), čiji je „Pošta Net” registrovani ogranak i Preduzeća za telekomunikacije „Telekom Srbija“, a.d. Beograd (Telekom), doći će do prenosa svojine sa Pošte na Telekom na elektronskoj komunikacionoj opremi, preko koje funkcionišu usluge pristupa internetu i/ili kablovske televizije, za koje imate zaključen ugovor o pružanju usluga sa Poštom, odnosno usluge za koje Vam je do sada ispostavljan račun”, navodi se u obaveštenju Pošte.

Pored toga oni su korisnike obavestili i da će ih kontaktirati iz Telekoma radi produžetka saradnje.

“Ujedno Vas obaveštavamo da će Vas, u svojstvu korisnika usluga Pošta Net-a, u narednom periodu kontaktirati predstavnici Telekoma, u cilju davanja ponude odgovarajućeg prodajnog paketa, po specijalnim uslovima i uz značajne pogodnosti. U slučaju da prihvatite ponudu Telekoma, radovi na uvođenju ovih usluga bi bili minimalni i podrazumevali bi instalaciju opreme za prijem digitalnog signala, uz eventualno unapređenje postojeće opreme radi pružanja kvalitetnijih usluga”.

Vrednost ove neuobičajene transakcije se faktički ni ne zna, pošto se ne zna koliko će korisnika Telekom zapravo dobiti, a o tome je govorio i Đorđević.

“Preuzimanje korisnika i cena će zavisiti od toga koliko finalno korisnika bude prihvatilo da pređe u Telekom Srbija. Tada ćete dobiti informaciju koliko je. Onoga trenutka kada se bude znalo koji broj korisnika je prihvatio da pređe kod Telekoma”, odgovorio je Đorđević juče novinarima N1.

Milan Kovačević, konsultant za investicije, ističe da bi se u nekom normalnom svetu iz Pošte izdvojila Pošta Net kao zasebno preduzeće i onda prodalo, a kupac bi onda odlučio da li da ga zadrži ili spoji sa svojom postojećom firmom.

“Ovde se po mom mišljenju radi o političkom nalogu da se korisnici što pre prebace u Telekom, a onda su izvršioci napravili papazjaniju i problem i sa pravom i sa ekonomijom i sa logikom”, napominje on.

Posebna priča je zašto Pošta nije prodala svoju imovinu u javnoj ponudi kako bi dobila što više novca.

„Kada je u pitanju tender dobili smo odobrenje i mišljenje Ministarstva finansija da se ne radi o javnoj svojini, obzirom da nisu prodata nikakva sredstva već se radi o korisnicima, a korisnici nisu javna svojina“, rekao je Đorđević dodatno zbunjujući sve, jer se u obaveštenju korisnicima eksplicitno navodi da je prodata elektronska i komunikaciona oprema.

“Ekonomska logika nalaže da kada javno preduzeće prodaje imovinu da to javno objavi kako bi dobilo najviše moguće novca. S druge strane, transakcija je takva da ispada da i Telekom kupuje mačku u džaku jer ne zna koliko će korisnika ostati sa njima”, zaključuje Kovačević.

I profesor Petar Đukić ocenjuje da ovakva prodaja bez tendera deluje kao da je za cilj imala ograničavanje konkurencije da eventualno dođe do korisnika Pošte.

“Inače naša javna preduzeća funkcionišu tako da su im često državni i politički interesi iznad ekonomskih”, kaže Đukić dodajući da obeshrabruje što smo sve dalje od konkurentske privrede.

Inače SBB koji je konkurent Telekomu na tržištu kablovskih provajdera već skoro dve nedelje ne dobija odgovor od premijerke Vlade Srbije na pitanje zašto imovina Pošte nije ponuđena na javnom tenderu. Ni novinar Danasa juče nije dobio odgovor na isto pitanje od Pošte Srbije.

Komisija za zaštitu konkurencije je odobrila ovu transakciju, a rešenje će, kako kažu, biti objavljeno “po ispunjenju procesnih uslova”.

* Dan Graf, izdavač lista Danas, posluje u sastavu Junajted grupe, kao i kablovski operater SBB

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari