Telekomu prihodi pali za 1,25 milijardi dinara 1Foto: Stefana Savić

Telekom Srbija je u 2017. godini ostvarila neto dobit od 14,5 milijardi dinara, što je za 650 miliona dinara manje nego u 2016. godini.

Međutim, zahvaljujući tome što je dinar na kraju 2017. bio za pet dinara jači nego na kraju 2016. godine, dobit iskazana u evrima je bila identična kao i prethodne godine, 12,3 miliona evra.

Ipak, kretanje prihoda i rashoda Telekoma ne daje puno razloga za zadovoljstvo. Poslovni prihodi najveće telekomunikacione kompanije koja se većinski nalazi u državnom vlasništvu u prošloj godini iznosili su 85,8 milijardi dinara, 1,25 milijardi dinara (oko 10 miliona evra) manje nego u prethodnoj godini. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga bili su manji za 1,6 milijardi dinara u 2017. godini. Najveći deo tog smanjenja prihoda se odnosi na prihode od fiksne telefonije koji su bili manji za 2,5 milijardi dinara u prošloj nego pretprošloj godini. Inače od ukupno 29,8 milijardi dinara prihoda od fiksne telefonije blizu 15 milijardi se odnosi na mesečnu pretplatu, dok je svega oko pet milijardi dinara posledica ostvarenog saobraćaja, odnosno razgovora. S druge strane, pad prihoda u fiksnoj nije nadomešten rastom prihoda u mobilnoj telefoniji koji su ostali na nivou od 41 milijardi dinara kao i u 2016. godini. Rast prihoda od milijardu dinara Telekom je zabeležio u maloprodaji internet usluga i multimediji, odnosno IPTV-u.

Istovremeno, sa padom prihoda povećani su poslovni rashodi. U 2017. godini oni su iznosili 73,5 milijardi dinara, a u 2016. 72 milijarde. Kao posledica dobit iz poslovanja bila je manja za 2,8 milijardi dinara na kraju 2017. nego u 2016. godini.

Pozitivno je što je Telekom smanjio ukupne obaveze za 1,5 milijardi dinara i to pre svega smanjenjem obaveza prema inostranim partnerima, Eriksonu i Huaveiju. S druge strane, Telekom je povećao zaduženost kod domaćih banaka sa 10,3 milijarde (88,3 miliona evra) na 11,8 milijardi dinara (100 miliona evra). Na rezultat su pozitivno uticale kursne razlike koje su u prošloj godini iznosile čak 2,4 milijarde dinara, šest puta više nego u prethodnoj godini.

Takođe, Telekom je sudeći prema izveštaju o novčanim tokovima prošle godine investirao manje nego u 2016. godini za skoro 20 miliona evra ili 2,3 milijarde dinara. S druge strane nacionalni telekomunikacioni operater je uložio dosta novca u akvizicije i dokapitalizacije drugih preduzeća. Tako je tokom prošle godine kupio 81,2 odsto akcija firme Junet internacional za oko četiri miliona evra. Ova firma bila je u većinskom vlasništvu Astra banke koja se nalazi u stečaju pa njom upravlja Agencija za osiguranje depozita. Telekom je kupio 62,2 odsto Juneta od AOD za 375,6 miliona dinara, da bi nešto kasnije otkupio oko 19 odsto akcija od nekoliko fizičkih lica za 111 miliona dinara. Zanimljivo je da je preostalih 17,8 odsto akcija Juneta u vlasništvu braće Karić, Bogoljuba, Zorana i Sretena, pa je tako država opet u partnerskom odnosu sa Karićima u oblasti telekomunikacija nakon neslavnog rastanka u Mobtelu. Inače, Junet ima pravo na korišćenje robne marke Eunet, mada je ovu firmu 2015. godine kupio Telekomov konkurent SBB.

Telekom je dokapitalizovao preduzeće „GO4YU“ sa 100 miliona dinara i tako postalo vlasnik 83,57 odsto firme, dok je suvlasnik firma registrovana u Hongkongu. Takođe su dokapitalizovali i mts banku sa oko četiri miliona evra tokom 2017. i još su povećali kapital firme „mts“ Kosovska Mitrovica sa dva miliona evra.

U 2017. Telekom je isplatio za dividende 11 milijardi dinara u odnosu na 12,25 milijardi isplaćenih godinu ranije. Istovremeno u budžet je na ime poreza na dobit iz prethodnih godina uplatio milijardu dinara. S druge strane zavisna preduzeća Telekoma, pre svega Telekom Srpske uplatili su u prošloj godini 2,6 milijardi dinara. Prihod iz dobiti u 2017. godini koji će biti isplaćen ove godine je dosta manji i iznosi oko 1,6 milijardi dinara.

Krediti

Telekom Srbije je u junu i julu 2017. godine potpisao ugovore o kreditu u ukupnom iznosu od 157 miliona evra sa Sosijete ženeral, Unikredit, Vojvođanskom, Intezom i Rajfajzen bankom sa rokom dospeća od tri godine. Do 31. decembra 2107. povučeno je 112 miliona, dok je još uvek nepovučeno 45 miliona evra. Inače, Telekom plaća kamatne stope na bankarske kredite od 1,25 do 2,3 odsto uvećane (ili u ovom trenutku umanjene) za euribor. Kamatne stope na kredite bez valutne klauzule kod domaćih banaka kreću se u rasponu od 0,09 odsto do 0,5 odsto plus belibor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari