Tenderska komisija za odlučivanje o ponudama za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) „neuobičajeno dugo“ čeka na neophodne izveštaje za odluku o jednom od pet potencijalnih kupaca, saznaje agencija Beta. „Mislim da je to sada otišlo na viši nivo – sa Agencije za privatizaciju na viši nivo jednog ministarstva“, kaže predsednik reprezentativnog Sindikata JRB Ilija Ivošević.

Tenderska komisija za odlučivanje o ponudama za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) „neuobičajeno dugo“ čeka na neophodne izveštaje za odluku o jednom od pet potencijalnih kupaca, saznaje agencija Beta. „Mislim da je to sada otišlo na viši nivo – sa Agencije za privatizaciju na viši nivo jednog ministarstva“, kaže predsednik reprezentativnog Sindikata JRB Ilija Ivošević. On je precizirao da se još čeka izveštaj privatizacionog savetnika za prodaju JRB, kojim bi se dalo mišljenje o već otvorenim klasifikovanim dokumentima i istakao da kašnjenje „nije do savetnika“. Prema rečima Ivoševića, ni on, kao član tenderske komisije ni direktor JRB Milan Mijailović, koji je kao apolitična ličnost na toj poziciji od 2003. godine, nisu dobili zapisnik privatizacionog savetnika, koji je osnov za zakazivanje sednice tenderske komisije.
Ivošević je naveo da je ponudu za kupovinu većinskog kapitala JRB podnela kompanija Pali mal sa Malte, čijom se ponuđenom cenom „špekuliše“. Sledeći na listi potencijalnih kupaca je Ist point Zorana Drakulića, koji, kako kaže predsednik Sindikata JRB, „neće biti favorizovan i zapravo nema dobru ponudu“. U trci za JRB je, kako navodi Ivošević, i kompanija Tamoza, registrovana u Moskvi u konzorcijumu sa Deksim petroleumom iz Singapura, koji je sa 70 odsto, nosilac konzorcijuma. Sledi šabački Intereksport, koji nije iz delatnosti rečnog brodarstva i koji, prema rečima Ivoševića, nije ozbiljan, pa je čak i „neobjašnjivo kako se našao u ponudi“, jer je reč o privatniku, koji ima „male brodiće i primitivno eksploatiše šljunak“. Peta kompanija u ovoj svojevrsnoj trci za kupovinu JRB je rumunska kompanija TTS iz Galca, koja poseduje značajan deo rumunske Luke Konstanca. Rok za zvanično otvaranje ponuda za kupce JRB produžen je sa 3. avgusta na 27. avgust, ali još uvek nije poznato ko će biti kupac ove firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari