Totalna obustava rada u Zastavi oružju od sutra 1( sa ranijih protesta) Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Kragujevački oružari sutra  će, kao što je i najavljeno, u potpunosti da obustave rad u sve tri radne smene.

Od totalne obustave rada, poručeno je sa jučerašnjeg protesta, mogu da odustanu samo u slučaju da Nadzorni odbor i menadžment fabrike do danas ispune sve zahteve oružara, kako one ranije, tako i juče ispostavljene dodatne koji se, pored ostalog, odnose na izuzimanje te fabrike ih privatizacije vojne industrije, povećanje zarada i poboljšanje uslova rada, te obelodanjivanje iznosa gubitka preduzeća za 2017. i rezultata poslovanja u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Kako je ispunjenje rečenih zahteva u datom roku praktično nemoguće, to je sasvim izvesno da će Zastavini oružari danas u potpunosti obustaviti rad, dok će oko podneva, kako naš list saznaje, organizovati protest ispred stare Zastavine upravne zgrade gde će zvanično zatražiti ostavke ili smenu svih članova Nadzornog odbora i kompletnog poslovodstva Zastave oružja.

Generalni direktor Zastave oružja Milojko Brzaković kaže da rukovodstvo Sindikata lažima, manipulacija, sejanjem straha i pritiscima izvodi radnike te fabrike na proteste. Tvrdi da sindikalne vođe to čine iz političkih, ali još više iz ličnih razloga, kako bi sačuvali privilegije koje su za rukovodioce Sindikata „neuporedivo veće od onih koje imaju njihove kolege u svim ostalim fabrikama iz grupacije Odbrambena industrija Srbija“. Poslovodstvo Zastave oružja namereno je da sindikalnim vođama u toj fabrici omogući sve ono što im po zakonu pripada, plus deset odsto više od toga, ali to, prema Brzakovićevim rečima, rukovodiocima Sindikata u Zastavi oružju nikako ne odgovara.

Ističe, pritom, da je bojazan radnika od privatizacije neosnovana, pošto ima uveravanja nadležnih u Ministarstvu odbrane i Vladi da kapital fabrika vojne industrije može da bude prodat samo kredibilnim kompanijama iz oružarske delatnosti. Dodaje da je menadžment spreman da do kraja meseca isplati još po 10.000 dinara bonusa.

Krivične prijave protiv predsednika sindikata

Zbog prošlonedeljnog incidenta u upravnoj zgradi Zastave oružja, kojoj je, prema navodima menadžmenta, predsednik Sindikata Dragan Ilić vređao i pretio članovima Nadzornog odbora i poslovodstva, pa i fizički nasrnuo na predsednika NO, pukovnika Ivicu Marjanovića, Marjanović, koji je, nakon toga hospitalizovan na Vojnomedicinskoj akademiji, podneo je krivičnu prijavu protiv Ilića. Direktor Brzaković protiv Ilića je, kako sam kaže, podneo dve krivične prijave. Jednu zbog toga što je nedavno nasrnuo na radnike obezbeđenja fabrike, i drugu zato što je ostavio automobil na ulazu u fabriku koji je i protivpožarni put i time ugrozio bezbednost preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari