Tramvaji i druga šinska vozila iz Šumadije 1Foto: EPA-EFE/ LEX VAN LIESHOUT

Nemački Simens, koji je početkom prošlog meseca preuzeo kragujevačku kompaniju „Milanović inženjering“, planira da u šumadijskoj prestonici proizvodi kompletna šinska vozila.

U početku tramvaje, saznaje naš list, a potom i druga. Srbija je, inače, ne tako davnom propašću i fabrika vagona i lokomotiva u Kraljevu i Nišu u potpunosti ostala bez proizvodnje šinskih vozila.

Podsetimo da je bivši „Milanović inženjering“ u Kragujevcu proizvodio aluminijumske delove za vagone Simensovih šinskih vozila. Nemačka kompanija planira da u naredne dve godine značajno proširi postojeće kapacitete sada svoje kragujevačke fabrike i da u njoj, najverovatnije u saradnji sa svojim budućim francuskim poslovnim partnerom, započne ne samo proizvodnju već i tehničko-tehnološki razvoj šinskih vozila.

Simens, naime, najavljuje i formiranje svog razvojnog centra u Kragujevcu, zbog čega su predstavnici te kompanije prekjuče posetili kragujevački Fakultet mašinskih nauka, gde su sa profesorima i saradnicima, pored ostalog, razgovarali i o prilagođavanju nastavnih planova i programa FIN-a Simensovim potrebama, te o zapošljavanju većeg broja mladih inženjera.

Istovremeno, bivši vlasnik kompanije „Milanović inženjering“, Bratislav Milanović, koji je ostao u menadžmentu te firme i nakon što ju je Simens preuzeo, i koji je nedavno u novoj industrijskoj zoni „Sobovica“ kupio 70 hektara zemljišta, planira, kako saznajemo, da na toj lokaciji formira tehnološki park za domaće i strane investitore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari