Tramvaji i vozovi iz Kragujevca za Brisel 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Nemačke Aksela Ditmana u novoj radnoj zoni Sobovica – Lužnice, nadomak Kragujevca, juče je položen kamen temeljac za izgradnju industrijskog kompleksa „Mind park“, u vlasništvu Bratislava Milanovića, doskorašnjeg vlasnika kompanije „Milanović inženjering“, koju je početkom februara preuzeo nemački Simens.

Budući „Mind park“ će, kako je juče rečeno, pored fabričkih pogona u kojima će se proizvoditi tramvaji i vozovi Simensa, ali i delovi za ugradnju u šinska vozila, te proizvodi ITP sektora, biti osmišljen i kao svojevrsni „grad u malom“, sa svim sadržajima neophodnim za funkcionisanje svakodnevnog života. Završetak izgradnje prvog objekta u ovom kompleksu, koji će se u prvoj fazi prostirati na 120 hektara, planiran je već za novembar ove godine, kada će početi i prva proizvodnja, uz već postojeću izradu delova za vagone Simensovih šinskih vozila u nekadašnjem Milanović inženjeringu. U junu će, na površini od 10 hektara, startovati izgradnja upravne zgrade Mind parka, nakon čega će početi gradnja pratećih sadržaja, među kojima su centar za istraživanje, razvoj i edukaciju i polikliničko-dijagnostički centar sa najsavremenijom Simensovom opremom.

Predsednik Vučić je juče potvrdio ono što je naš list u više navrata već pisao, da će u novom industrijskom kompleksu u Kragujevcu Simens da proizvodi tramvaje i vozove.

– Vozovi i tramvaji koji danas saobraćaju u Briselu proizvodiće se u Srbiji, a da bismo to izveli biće nam potrebno mnogo obučenih radnika – rekao je predsednik Srbije. On je pritom istakao da će u Simensovoj proizvodnji u Kragujevcu biti angažovan veliki broj radnika, ali da on, zbog menadžmenta nemačke kompanije, ne sme da govori o njihovom broju.

– Nemačka u Srbiji već zapošljava 44.619 radnika, a sa novim investicijama značajno će preći 50.000 radnika. Tako da Nemačka za nas postaje ne samo najvažniji spoljnotrgovinski partner, već njihove kompanije postaju i najvažniji poslodavac – konstatovao je Vučić. On je napomenuo da je juče stigla informacija da nemačka kompanija ZDF dolazi u Srbiju, u Pančevo, gde će izgraditi fabriku u kojoj će biti otvoreno više od 1.000 novih radnih mesta.

Ambasador Aksel Ditman kazao je da su nemačke investicije u Srbiji premašile dve milijarde evra i da ovde posluje 400 nemačkih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari