Namešten tender za firmu porodice Đoković 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Grad Beograd raspisao je oglas za zakup sportskog kompleksa na Dorćolu sa uslovima kojima se izigrava svrha javnog nadmetanja jer može da ih ispuni samo jedna firma, koja je organizovala ovogodišnje teniske turnire i ATP 250 i WTA 250, saopštila je Transparentnost Srbija.

Oglašeno je davanje u dugoročni zakup sportskog centra koji se nekada zvao „25. maj“, a sada „Milan Gale Muškatirović“, na Dorćolu. U oglasu nije naveden čak ni ovaj prepoznatljiv naziv, već brojevi katastarskih parcela i površina. U oglasu je navedeno i da će postupak davanja u zakup biti sproveden i ako pristigne samo jedna ponuda.

Na osnovu ostalih uslova, kako je ukazala Transparentnost Srbije, jasno je da može da ih ispuni samo firma koja je organizovala ovogodišnji „Belgrade Open“ i koja je u vlasništvu nekog od članova porodice Đoković (u medijima je kao direktor turnira govorio Đorđe Đoković, ali naziv firme-vlasnika ATP licence nije vidljiv na sajtu ATP).

„Propisi ne prepoznaju mogućnost postavljanja ovakvih uslova. Uredbom je predviđeno da se u oglasu moraju propisati uslovi koji se odnose na zakup, a nije propisano postavljanje uslova koji se odnose na samog zakupca. To je i logično, jer bi gradu koji daje zemljište u zakup trebalo da bude cilj da kroz zakup ostvari što veću zaradu, a ograničavanje konkurencije uvek ima za posledicu smanjenje zarade“, istakla je Transparentnost Srbija.

Ocenjeno je gradska komisija koja je raspisala oglas za zakup sportskog kompleksa na Dorćolu „raspolagala javnim sredstvima nedomaćinski način“.

„Isključivanjem mogućnosti da se na javnom nadmetanju pojavi bilo koji konkurent unapred odabranom poslovnom partneru Grada, lokalna samouprava će ostvariti manju, a u najboljem slučaju jednaku zaradu onoj do koje bi se došlo u konkurentskom postupku“, navela je u saopštenju Transparentnost Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari