Traže odlaganje zamene tablica na traktorima 1Traktori u Zrenjaninu Foto: J. Nj. D.

Prema poslednjem popisu iz 2012. godine, Srbija ima 410.894 dvoosovinska traktora, 186.992 jednoosovinska traktora, kao i 19.474 kombajna i preko 2,4 miliona priključnih mašina i opreme.

Za sve njih važi izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, rok ističe 4. aprila a podrazumeva da stara vozila sa trajnim tablicama moraju da se registruju i dobiju nove tablice. Udruženje „Paori Crepaje“ proteklih dana uputilo je otvoreno pismo Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu saobraćaja u kojem traži odlaganje primene zakona najmanje godinu dana i upozorava da zakon najviše pogađa male poljoprivrednike

-Tražimo da se odloži primena zakona, da se vrati u ponovnu proceduru i prilagodi srpskom poljoprivredniku i njegovom finansijskom i svakom drugom položaju. Posebno će sve to da pogodi poljoprivrednike u centralnoj Srbiji jer je tamo više starih traktora koji ne odgovaraju novom propisu. Ne možemo da shvatimo da je najveći problem u ovoj državi registracija traktora, kao da se ide na namerno uništavanje malih i srednjih gazdinstava – negoduje Miroslav Grubanov, predsednik udruženja „Crepajski paori“.

U zrenjaninskoj agenciji za registraciju poljoprivrednih vozila “Jugo” kažu da su stari traktori i do sada imali obavezu tehničkog pregleda a da novi zakonski okvir donosi obavezno osiguranje što je važno iz aspekta bezbednosti saobraćaja.

-Novina je osiguranje. To nisu velike pare s obzirom na značaj i s obzirom na to da su traktori učesnici saobraćaja i da su česti udesi u kojima učestvuju a sve to do sada je bilo bez osiguranja. Već im je ograničena brzina kretanja na 50 kilometara na sat i ove nove propise treba gledati kao povećanje opšte bezbednosti saobraćaja. Naši ljudi nisu navikli na sve to pa se sada mogu čuti kritike ali za polovne traktore tehnički pregled i osiguranje ne košta kao za nove mašine. Dosta toga, naravno, zavisi od vozača ali je najvažnije da vozila budu ispravna – objašnjava Jovo Smikić iz agencije „Jugo“.

Na današnjoj sednici skupštine Srbije razmatra se predlog o odlaganju primene izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari