Trepča može da opstane samo kao jedinstvena celina 1Foto: EPA/ ELVIS BARUKCIC

Nije bilo razloga da Priština inicira formiranje tehničke grupe za procenu imovine kombinata „Trepča“.

Jednostavno, dovoljno je bilo da kontaktiraju našu stranu i mi bismo im dostavili sve te podatke – kažu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije povodom odluke kosovskih vlasti da formiraju komisiju koja treba da se pozabavi tim poslom.

Na pitanje kolika je procenjena vrednost kombinata „Trepča“ (koji je od 2000. godine podeljen na dva dela Sever i Jug, prvi pod srpskom a drugi pod albanskom kontrolom) upućeni smo na Jovana Dimkića, direktora Trepče Sever. Međutim njegov telefon je prvo bio zauzet a posle toga isključen. Inače, postoji samo jedna zvanična procena još iz 1992. godine, koja materijalni potencijal Trepče ceni na 85 milijardi američkih dolara. Takođe, u medijima su se mogle pročitati i nezvanične procene o vrednosti ukupne imovine Trepče koje kažu da kombinat vredi 100 milijardi evra. Kada je reč o delu Trepče pod srpskom kontrolom, procenjuje se da su rezerve lignita kojima raspolaže vredne 85 milijardi evra a cinka i olova osam milijardi evra.

Savetnik za investicije Mahmud Bušatlija ističe za Danas da će Trepča podeljena na dva dela teško moći da opstane.

– Nešto što je decenijama poslovalo kao jedinstvena celina a nakon toga je podeljeno na dva dela teško može da se održi na tržištu. Takva preduzeća su hendikepirana jer nisu koncipirana tako da funkcionišu kao odvojeni sistemi. Da bi normalno mogli da rade potrebna su ogromna ulaganja, u onom iznosu koliko je izgubljeno odvajanjem onog drugog dela. Prema tome jedino ispravno rešenje je objedinjavanje oba dela, njihovo ponovno udruživanje u jedno preduzeće – objašnjava Bušatlija. On dodaje da bi Trepča trebalo da se organizuje kao jedinstven sistem po principu holdinga i da bi to obezbedilo nesmetan rad i uspešne poslovne rezultate preduzeća. U taj holding bi trebalo da uđu i neka druga preduzeća sa Kosova jer je to jedini adekvatan način na koji bi mogla da posluju i sačuvaju radna mesta. Vlasnička struktura bi trebalo da bude takva da pripadne onima koji su svojevremeno ulagali u te firme. Svojevremeno, za vreme postojanja Jugoslavije, iz republičkog fonda Srbije ulagalo se u nerazvijene delove zemlje, između ostalog i u Kosovo i shodno tome razne institucije u Srbiji koje su u to bile uključene bi trebalo da uđu u vlasničku strukturu tog holdinga. Ako pak umesto toga politika umeša svoje prste i vlasnička struktura bude određivana po toj liniji, to će se u ekonomskom smislu veoma loše odraziti na poslovanje tih preduzeća među njima i Trepče – navodi naš sagovornik.

Inače, kombinat Trepču UNMIK je 2000. godine podelio na dva dela – Sever i Jug. Oba dela Trepče su registrovana u kosovskim institucijama kojima se plaćaju porezi i doprinosi. U Trepči Sever pod srpskom kontrolom zaposleno je više od 3.000 ljudi. Srpskoj strani pripadaju rudnici Crnac i Belo brdo, površinski kop „Koporiš“, flotacija „Leposavić“ kao i topionica i rafinerija olova Zvečan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari