Trivan: Želimo zeleni kontinent 1Goran Trivan Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Srbija je na putu da se uključi u evropski proces stvaranja zelenog kontinenta, sa opredeljenjem za cirkularnu ekonomiju kao osnovnim sredstvom za brži razvoj zasnovan na principima zaštite životne sredine, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na Kopaonik biznis forumu.

On je na panelu „Klimatske promene: lokalni izazov – uloga cirkularne ekonomije“ istakao da privatna incijativa i razvijena industrija, koja odgovorno primenjuje standarde zaštite životne sredine, predstavljaju preduslov za postizanje razvoja koji donosi ukupnu dobrobit Srbiji i regionu.

Prema njegovim rečima, cirkularna ekonomija, uz privatnu inicijativu i primenu novih tehnologija, ima značajnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena i ublažavanju njihovih posledica i ne samo da je prvi korak ka zelenoj ekonomiji, već je reč o biznisu sa obezbeđenih 30.000 novih radnih mesta.

Trivan je istakao da živimo u vremenu „klimatske krize“ koja svet suočava sa promenama koje dovode u pitanje opstanak čovečanstva, a njene posledice oseća i Srbija koja je samo od suša i poplava pretrpela štetu veću od šest i po milijardi evra.

Ocenio je da se u proteklih godinu dana može uočiti napredak Srbije u oblasti zaštite životne sredine, podsetivši da je završen Nacrt zakona o klimatskim promenama i dat Vladi na usvajanje.

Trivan je rekao da je u proteklom periodu završeno deset regionalnih deponija, dok još 17 idu u pogon, a zahvaljujući uvećanju budžeta za životnu sredinu od 27 odsto podržan je rad reciklažne industrije kako bi Srbija bila čista.

Dodao je i da je u prečišćavanje otpadnih voda, što je oblast od ključnog značaja, uloženo na stotine miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju i projekte koji će lokalnim zajednicama doneti čiste vodotokove.

Na pitanje kako komentariše predloženi depozitni sistemu u okviru izmena i dopuna zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, Trivan je istakao da to trenutno razmatraju sve zainteresovane strane i da će se odabrati onaj model za koji se proceni da je najkorisniji i najefikasniji.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izložio je ciljeve Unije u različitim oblastima kako bi Evropa do 2050. godine postala prvi kontinent bez emisije ugljen dioksida. On je ukazao da Evropska unija želi da proširi „zeleni dogovor“ i na Zapadni Balkan, dodavši da je Srbija deo ambicija Unije da Evropu transformiše u karbonski neutralni kontinent.

Fabrici je srpske privrednike pozvao da se ugledaju na Evropu, da prepoznaju izuzetne prilike koje pruža uključivanje u veliko evropsko tržište, koje postaje sve zelenije, i da iskoriste sve mogućnosti koje pružaju najnovije tehnologije zemalja članica EU.

U radu panelu učestvovali su i generalna direktorka preduzeća „Sekopak“ Violeta Kokir Belanović, ekonomista Evropske investicione banke Hiki Pol, menadžerka za održivost i regulatorne poslove za Centralnu i Istočnu Evropu kompanije „Bol pakedžing Jurop“ Jelena Kiš i izvršni direktor JP „Vojvodinašume“ Kokai Roland, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari