Troškovi domaćinstava u Srbiji za telekomunikacije čak 3,4 odsto BDP-a 1Foto: Pixabay/Kaboompics

Domaćinstva u Evropskoj uniji 2019. godine na komunikaciju izdvojila su 175 milijardi evra, što je 1,3 odsto BDP-a, dok je u Srbiji za istu namenu izdvojeno više od milijardu i po evra.

Cifra od 175 milijardi evra predstavlja 2,4 odsto ukupnih izdataka za potrošnju domaćinstava u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Eurostata.

Podacima su obuhvaćeni troškovi poštanskih usluga, opreme za telefon i usluga telefaksa,

Najviše novca za telekomunikaciju izdvajaju domaćinstva u Bugarskoj, gde je 2019. godine udeo izdataka domaćinstava povezanih sa komunikacijom iznosio 4,7 odsto, a slede je Hrvatska sa četiri odsto, Grčka, gde ovaj procenat iznosi 3,9 odsto i Rumunija u kojoj domaćinstva za telekomunikacije izdvajaju 3,4 odsto ukupnih izdataka.

Ako pogledamo suprotan kraj skale, možemo da zaključimo da su domaćinstva u Luksemburgu potrošila najmanji udeo novca na komunikacije, svega 1,3 odsto, a domaćinstva u Danskoj i Austriji po 1,9 odsto ukupnih troškova.

Zabeleženo smanjenje troškova za telekomunikacije u EU

Ukoliko sagledamo podatke o najvećim izdacima domaćinstava, potrošnja na komunikacije u Evropskoj uniji zabeležila je najznačajniji pad u poslednjoj deceniji. Sa tri odsto, koliki je bio udeo ukupnih izdataka domaćinstava koji je izdvojen za telekomunikacije 2009. godine, deset godina kasnije se za istu namenu izdvajalo 2,4 odsto.Troškovi domaćinstava u Srbiji za telekomunikacije čak 3,4 odsto BDP-a 2

Između 2009. i 2019. godine, udeo ukupnih izdataka domaćinstava za telekomunikacije smanjio se u najvećem broju država članica Evropske unije. Najveći pad zabeležen je u Estoniji, za čak 1,7 odsto manji procenat, a prate je Holandija gde su domaćinstva 2019. za telekomunikacije izdvojila 1,1 odsto manji udeo svojih ukupnih troškova nego deceniju ranije, kao i Francuska sa troškovima smanjenim za jedan odsto, Irska i Poljska sa po 0,9 odsto manje.

Najveći procenat troškova domaćinstava za komunikacije izdvaja se u Srbiji

Procenat troškova domaćinstava izdvojenih na telekomunikacije 2019. godine bio je najveći u Srbiji, gde su domaćinstva čak 5 odsto ukupnih troškova izdvajala u ovu namenu.

Takođe, Srbija je „rekorder“ i po tome što cifra koju su domaćinstva izdvojila za telekomunikacije iznosi čak 3,4 odsto BDP-a za 2019. godinu. Na drugom mestu se, posmatrano iz ovog ugla, nalazi Bugarska, koja je izdvojila znatno manji deo BDP-a, tačnije 2,9 odsto.

Zapravo, dok se u većini država iznos koji domaćinstva troše na telekomunikacije iz godine u godinu smanjuje, u Srbiji taj procenat raste.

Podaci Eurostata iz 2009. godine pokazuju da su domaćinstva u Srbiji te godine za komunikaciju izdvojila nešto više od milijardu evra, što je 4,5 odsto njihovih ukupnih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari