Turističke agencije tražiće od resornog ministarstva da obezbedi polise za sve agencije 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Turističke agencije u Srbiji uputiće zahtev Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija da dogovori sa osiguravajućim kućama da polise osiguranja putovanja dobiju sve agencije, a registrovano je 400, a ne samo 20, rekla je danas predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) Gordana Protić.

Ona je posle sastanka, na kome je doneta ta odluka, a kome su prisustvovali predstavnici sva četiri udruženja, a medđu njima i Nacionalna asocijacija turističkih agencija (JUTA), rekla za Betu da se još ne zna koliko će iznositi subvencije koje je ponudila država za polise osiguranja, koje su istovremeno i licenca za poslovanje.

Polise osiguranja su istekle 1. oktobra i od tada su turističke agencije u blokadi i ne smeju da prodaju aranžmane, već samo smeštaj i putne karte.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ponudilo je turističkim agencijama, umesto sektorske pomoći zbog pandemije virusa korona, subvencije za osiguravajuće polise (polise za insolventnost) i u tu svrhu je izdvojeno 150 miliona dinara.

Protić je rekla da je osnovni problem što osiguravajuće kuće nisu ponudile polise svim agencijama, već samo za 20, a drugi što se još ne zna u kom procentu bi iznosila subvencija, osim da bi pomoć bila veća za manje agencije.

„Polise osiguranja putovanja su skupe, a plaćaju se prema broju putnika u četiri kategorije, najniža je ako agencija ima do 1.000 putnika, a najviša ako ima više od 10.000 putnika“, rekla je Protić.

U zavisnosti od toga polise osiguranja, prema njenim rečima, koštaju godišnje od 8.000 evra do 18.000 evra, plus porez od pet odsto.

„Polise su poskupele više od 100 odsto, iako osiguravajuće kompanije sada nemaju veliki rizik jer su putovanja retka“, rekla Protić.

Dodala je da mora da se promeni pravilnik o kategorizaciji agencija prema broju putnika koji je donet u januaru ove godine i da se cene polisa osiguranja u evropskim zemljama odreduju u zavisnosti od prometa ili destinacija, a ne paušalno i unapred.

Apsurd je i da turističke agencije, prema njenim rečima, kada nemaju posla plaćaju preskupe polise, a uz to osiguravajuće kuće traže i hipoteke.

Protić je rekla da je za agenciju koja ima do 1.000 putnika osigurana suma 200.000 evra, a da uz to osiguravajuće kuće traže hipoteku od 300.000 evra.

„Agencije uglavnom mogu da založe poslovni prostor, pa na primer ako se nalazi u Boru, gde je kvadrat 350 evra, vlasnik agencije treba da založi 800-900 kvadrata kao da poseduje celu ulucu“, rekla je Protić.

Ona je rekla da „nema odgovora zašto se pored skupih polisa traže i hipoteke“ .

Protić je rekla da su turističke agencije na vreme upozorile Ministarstvo trgovine da će nastati problem, a da je ono na brzinu donelo pravilnik kojim se omogućava i bankama da izdaju polise, ali da su njihovi uslovi još zahtevniji i da one o tom poslu i ne razmišljaju.

Na pitanje kako će se realizovali zamenska putovanja ako sve agencije ne dobiju polise Protić je rekla da su ona osigurana, ali da će biti problema u realizaciji, a poslednje rešenje može biti da putnike obešteti osiguravajuća kuća, srazmerno sumi osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari