"Turski tok" na dugom štabu, gas sa Zapada jedina alternativa 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Iako je snabdevanje gasom putem „Turskog toka“ povoljnija varijanta za Srbiju, nikako ne treba odbacivati planove za snabdevanje „plavim energentom“ iz pravca „Severnog toka 2“ jer će se taj gasovod sigurno graditi dok je proširenje „Turskog toka“ na teritoriju Evrope još uvek na „dugačkom štapu“.

To kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

On objašnjava da će Srbija morati da razmišlja o snabdevanju gasom sa zapada Evrope u slučaju da Gasprom, kako je najavljeno, od naredne godine prestane sa snabdevanjem „plavim energentom“ preko teritorije Ukrajine.

– U slučaju da do toga zaista i dođe jedina realna alternativa u ovom trenutku za Srbiju je snabdevanje iz pravca zapada Evrope dokle bi bio dopreman putem gasovoda „Severni tok 2“. Istina je da se u poslednje vreme dosta priča o tome da će „Turski tok“ biti proširen na teritoriju Evrope pa se čak govori i o izgradnji „Srpskog toka“ kao tranzitne rute kroz našu zemlju, međutim još uvek nije donesena bilo kakva odluka da se taj gasovod gradi. Ako bi ta odluka bila doneta to bi bilo sjajno za Srbiju i u tom trenutku bi snabdevanje gasom dopremljenim „Severnim tokom 2“ bilo nepotrebno. Naime, u tom slučaju bi gas sa Zapada bio skuplji za Srbiju zbog velikog broja tranzitnih taksi koje bi morala da plati zemljama preko čije teritorije bi bio transportovan gas namenjen našim potrošačima – navodi Vuletić.

On kao prednost „Severnog toka 2“ navodi da će taj gasovod biti sasvim sigurno izgrađen jer ima podršku zvaničnog Berlina a potrošačima u Evropskoj uniji je nužan gas iz Rusije. Za njega u datom trenutku nema alternative.

– Stoga Srbija nikako ne treba da odbacuje razmišljanja o dopremanju gasa iz tog pravca ako tranzit preko Ukrajine bude ukinut. Taj gas bi Srbija istini za volju plaćala nešto skuplje od onog koji dobijamo preko Ukrajine zbog duže trase i plaćanja odgovarajućih tranzitnih taksi ali bi to bio jedini pravac iz koga bi mogli da se snabdevamo. To je jedina realna varijanta za alternativno snabdevanje Srbije sem u slučaju da u međuvremenu ne bude donesena odluka da se gradi „Turski tok“ – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari