U Beogradu odobreno sedam JPP projekata 1Foto: Lj. Bukvić

U poslednjih sedam godina, od 2012. do aprila ove godine, u Srbiji je odobreno ukupno 112 projekata javno-privatnog partnerstva (JPP) u 65 gradova i opština, a najviše projekata odobreno je u Gradu Beogradu, čak sedam.

Odmah iza Beograda su Pirot i Zrenjanin sa po pet, slede Topola, Stara Pazova i Novi Sad sa po četiri odobrena JPP projekta, pokazali su rezultati istraživanja nastalog u okviru projekta „Transparentno i odgovorno sprovođenje JPP projekata u Srbiji“ koje je uradio Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).

Najvredniji JPP projekat u Srbiji je ugovor o koncesiji potpisan sa Vansi aerodromima, a ukupna vrednost ove transakcije je 1,46 milijardi evra. Drugi projekat po vrednosti je, kako se navodi u istraživanju InTER-a, ugovor koji je Grad Beograd 2017. godine potpisao sa konzorcijumom SUEZ Group SAS & I-Environment Investments za upravljanje komunalnim otpadom na deponiji Vinča.

„Vrednost ovog ugovora je 957 miliona evra, potpisan je na period od 25 godina, a konzorcijum je preuzeo obavezu da sanira postojeću deponiju u Vinči i da izgradi postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada. I sledeća dva po vrednosti najvrednija ugovora takođe je ugovorio Beograd, jedan 2015. godine u iznosu od 443,7 miliona evra i drugi 2016. godine u vrednosti od 230,2 miliona evra“, navodi se u analizi.

Istraživanje je, kako se ističe u ovoj analizi, pokazalo da javno-privatno partnerstvo kao model finansiranja projekata od javnog interesa zauzima sve veću poziciju u privredi Srbije i da broj i vrednost projekata JPP beleži značajan rast od 2015, da bi se udvostručio u poslednjih godinu dana.

„Iako je ugovoreno ukupno 48 projekata JPP, u Registru javnih ugovora nedostaje 14 ugovora koji su potpisani i za koje je prošao zakonski rok kada bi trebalo biti javno dostupni. Takođe, i pored toga što postoji značajan broj projekata JPP koji su u različitim fazama implementacije, među javno dostupnim podacima u Registru javnih ugovora ne postoji nijedan izveštaj o njihovoj realizaciji“, ističe se u analizi InTER-a.

Rezultati projekta koji je finansiran od strane NVO Fraktal, u sklopu projekta Evropske Komisije Civil Society Facility and Media Programme 2014-2015, predstavljeni su danas u Medija centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari